Мощен национален протест на косъм да скове България. Зърнопроизводители: Това е геноцид!

37184652_289453068295260_3590980228714856448_n

Този геноцид с напояването в България не може да продължава, заяви пред БНР Димитър Мачуганов от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

„Не може да продължаваме по този начин – ние да нямаме достъп, водата да не е достъпна като финансово изражение за нас“, категоричен бе той в интервю за предаването „Преди всички“.

Според него вчерашната среща в „Напоителни системи“, в която освен зърнопроизводителите, участваха и производителите на плодове и зеленчуци, не е била неуспешна.

„Ние винаги сме били на опашката за напояване, тъй като оризът и зеленчуците без вода не могат да съществуват, а ние сме пренебрегвани и до нас никога не е достигала вода в необходимите обеми за зърнопроизводството. Нормално е приоритетните сектори да бъдат обезпечени първо. Стигнахме до там, че вече над 20 години в България се говори, че единственото нещо, което липсва в сектор „Земеделие“ и което е пренебрегвано и унищожено, е напояването“.

Според него е крайно време да се вземат мерки и да станем на равни условия поне със съседните държави, където водата за земеделие е безплатна. Освен че водата в Румъния е безплатна, там се възстановяват и 50% от електроенергията, добави Мачуганов и каза: „Тези неща в България изглеждат като извънземни“.

„Нещата са изключително прости. Трябва да признаем, че става въпрос за изключително малък бюджет, който е необходим, за да бъде обезпечено напояването в България към настоящия момент с настоящите площи. 14 млн. лв. е към днешна дата необходимата сума“, подчерта зърнопроизводителят и обяви:

„Министър Явор Гечев пое ангажимент да даде всичко от себе си и да се осигурят средствата. Сумата е обидно ниска. Говорим за 20 млн. лв. – те ще дадат хоризонт на „Напоителни системи“ да работят спокойно за следващите няколко години. /…/ Г-н Гечев има компетенцията, той е експерт. Като разбра сумата – за какво става въпрос и като разбра, че има практика в Румъния, сякаш почувства, че тази идея е осъществима реално. И смята, че има идеи как да предложи на министъра на финансите, сякаш има добра идея как да се намерят и подсигурят средствата и да се приключи един път завинаги тази сага с „Напоителни системи“, което много прилича на „Топлофикация София“ – там намаляват клиентите и продължават да се вдигат цените“.

По думите на Мачуганов ако водата за земеделците стане безплатна, българските продукти ще поевтинеят и ще станат достъпни.

„Хем Европа дава пари за напояване, хем ние не можем да си оправим напояването в България“, констатира още той.

Мачуганов предупреди, че ще отстояват интересите си по всички начини. Той обеща сериозен национален протест, ако не се стигне до решение.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ