С какво заплашиха Румен Радев? Министър Велкова се гъне днес, спсява задника на Асен Василев

7 Dni Bulgaria16.03.2023
росица велкова
За да имаме бюджет с дефицит от 3%, ще бъдат предложени данъчни мерки и ще бъде въведена еднократна солидарна вноска, посочи пред БНТ министърът на финансите Росица Велкова.
Съгласно закона до края на месец април служебното или избрано редовно правителство трябва да внесе проектозакон за държавния Бюджет за 2023 г., както и да изпратим в Брюксел 3-годишна бюджетна прогноза за периода от 2024-2026 г.
„С оглед внасянето на този закон трябва да поставим на обществено обсъждане данъчните закони“, уточни Велкова.
По думите й докладът за тежкото състояние на финансите съдържа два сценария. Единият сценарий е, че ако продължим през следващите четири години до 2026 г. с тези политики в приходната и разходната част,
които бяха заложени от редовното управление на Петков-Василев през миналата година, дефицитите се движат между 7-7,6%.
„Това са твърде високи дефицити за такъв дълъг период. Тогава ще настъпят тези черни сценарии“, алармира Велкова.
Министърът изтъкна, че колегите й в кабинета са се обединили и разработват 3-годишната бюджетна рамка с дефицит от 3%.
„Това е предварително дискутирано с тристранните партньори“, обясни Велкова. Според нея няма да има риск за валутния борд и тегленето на заеми от МВФ, ако работим за дефицит от 3%.
Финансовият министър подчерта, че до септември месец не би трябвало да имаме ликвиден проблем.
„Няма риск МВФ да дойде до една седмица, за да теглим заем. Няма риск за валутния борд. При условие, че ние следваме една дългосрочна фискална политика, която е в рамките на 3%, тези рискове не са налице. Не може да сме фалирали държава при положение, че редовно си плащаме задълженията, пенсиите“, посочи Велкова и отново предупреди, че ако държавата продължи с тези политики, ще има дефицит от 6-7%, а той е твърде висок.

„Ще предложим 10% увеличение на работната заплата. За да може това да се осигури при дефицит от 3%, се налага да бъдат предложени данъчни мерки, които да осигурят ресурс“, каза още Велкова.

„Ние предлагаме данък свръхпечалба за втората половина на 2023 година. Този данък се прилага в доста държави членки на ЕС. Не случайно наименованието е „данък свръхпечалба и солидарност“, коментира тя.

Според Росица Велкова редовно правителство, подкрепено от парламентарно мнозинство, трябва да вземе решение дали да свие разходите.

„Това е политика, която не би следвало служебно правителство да предлага“, заяви тя.

Финансовият министър смята, че плоският данък не трябва да се отменя, а въвеждането на прогресивен данък ще спадне събираемостта.

„Предлагаме намалените ДДС ставки да се запазят за брашното и хляба, както и за бебешките стоки. Това са ключови стоки. Да се възстановят на нормална ставка предлагаме намалените ДДС-та

при ресторантьорите, както и намаленият акциз при горивата и ел. енергията“, обясни Велкова.

От Министерството на финансите предлагат тези промени да влязат в сила от 1 юли 2023 г., ако бъдат приети от Народното събрание.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ