МИСТЕРИЯ! Долапчиева за сигнала с насиленото дете: Не се е случило в детската градина

fbec4ab4d8f4d9a8a2928275dbbb001e

Районната прокуратура във Враца разследва съмнение за блудство с 4-годишно момиче. Досъдебното производство е образувано след сигнал на майката на детето, че то е получило травма в интимната област в детската градина, която посещава. В учебното заведение тече вътрешна проверка от Община Враца, предава БНР.

Нараняването в интимната област на детето е установено от майка му в дома им веднага след като се прибрали от детската градина на 16 март привечер. Ивелина Даскалова:

„Разказа ми, че са си играли в тоалетната на криеница. Извиках и госпожата, която е в детската градина. Тя каза, че не може нещо подобно да се случи в нейната група. И след това отидохме в Спешното.“

Детето е прегледано и от съдебен лекар, който е издал заключение за външна травма от тъп предмет. Незабавно е образувано досъдебно производство. Назначена е съдебно-медицинска експертиза, която ще установи как е получено нараняването. Разпитан е персоналът в детската градина. От там отказаха коментар пред медиите.

Ресорният заместник-кмет Петя Долапчиева коментира, че е нелепо да се говори за блудство или насилие при децата на 4-годишна възраст:

„Имаме информация за случилия се казус в ДГ „Брезичка“. Той е от 16 март вечерта. Тогава, в 17.20 ч. 4-годишното момиченце е издадено от детската градина във видимо добро състояние, здравно и емоционално. Било е абсолютно адекватно, усмихнато, доволно от престоя си в детската градина, казало е „довиждане“ на госпожите и си е тръгнало. В 18.55 ч. майката на детето се обажда на учителя на групата да каже, че е забелязала охлузвания. Всички разбирате колко е нелепо да говорим за блудство или насилие при децата на 4-годишна възраст!“

Петя Долапчиева припомни, че в детските градини на територията на община Враца работят безупречни специалисти.

„Децата не се оставят сами, учителите съпровождат децата дори и до тоалетна. Останалата група не остава сама, остава с помощник-възпитателя, т.е. възрастен постоянно има поглед върху всяко едно дете. Не може да допуснем, че е възможно в някакъв момент това момиченце с някакво момченце, да отидат някъде, да се случи нещо, и никой да не чуе, да не види, и да не разбере нищо“, увери заместник-кметът.

Със заповед на кмета на община Враца е сформиран екип за провеждане на проверка по казуса.

„Ние водим непрестанна комуникация с директора, с учителите на детското заведение, предстои разговор с родителите, с експерти от Регионално управление по образованието. Уведомена е Агенцията за закрила на детето, но за нас е важно становището на Окръжна следствена служба, която е разследващият орган и която ще даде яснота по казуса. Ще вземем необходимите мерки, всяка институция по своята компетентност“, каза още Долапчиева.

По думите ѝ, до момента подобни шокиращи сигнали от детската градина не са постъпвали. Дори напротив, след случая от 16 март майката настоява детето ѝ да посещава същата група в същата детска градина.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ