ИЗВЪНРЕДНО! Борисов с обръщение към ПП-ДБ, покани и президента Радев да предлага министри

бойко борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи първи коментар на изборните резултати на пресконференция в централата на партията. Той покани всички на разговори за съставяне на редовно правителство, включително президента Румен Радев, тъй като бил най-дълго управлявалият след него самия.

„Ако иска, и президентът Радев да участва, ако счита, че има министри, които могат. След мен Радев е най-дълго управлявалият, има най-много министри, с които е работил. Нямам разделителни линии с никого“, подчерта той.

Борисов заяви, че ще бъде депутат и лично ще води преговорите, за да е ясна чия е отговорността.

„Имам ясното съзнание, че още нямаме официални резултати, защото вчера ЦИК каза, че протоколите са преброени на 100%, а вечерта се явиха още 11 секции. Не мога да разбера как при 100% преброени протоколи от чужбина се явяват нови 11. Победихме нашите основни опоненти и поотделно, и заедно. Единственото, което трябва да излъчи това Народно събрание, е редовно правителство, каквато и да е цената за партиите. Нови избори означава същото и риск за парламентарната демокрация и република“, подчерта той.

„Нашите естествени партньори са партиите, които са в зоната на тези, които подкрепят Украйна, на тези, които подкрепят влизането ни в Шенген, на тези, които подкрепят процеса, който оставихме малко недовършен, защото мандатът ни изтече, за влизане в Еврозоната. България влезе в “чакалнята” на Еврозоната и в Банковия съюз. Ще поканим абсолютно всички партии, които българският народ е изпратил в парламента. Най-стабилното управление, което би успокоило и бизнеса, и народа, е коалиция между големите партии“, смята Борисов.

И се обърна към ПП-ДБ. „Втората партия, ако не подкрепи първата, народът ще я накаже, което са думи и на Кирил Петков. Разбирам да сме надували балони, да сме подреждали маси с шампанско. Точно обратното. Знам, че сътвореното за 2 години с чудовищна инфлация, галопираща инфлация, несигурност, миграционен натиск, обедняване, огромни дефицити, всички разговори за политики минават през редовно правителство. За политики ще говорим само с партиите, които решат да участват в редовно правителство. Обръщаме се към най-голямата, защото това би било най-стабилно. Българите казаха, че без ГЕРБ не може, но и че без ПП-ДБ не може. Личните ни чувства нямат никакво значение. В момента, в който Радев ни връчи мандата, ще поканим всички партии“, коментира Борисов.

„Ако има друга работеща коалиция в парламента, тя ще сработи и по места. Те ще загубят и местните избори. Редовно, стабилно правителство. В посока Европа и подкрепа на НАТО. С “Възраждане” също ще говорим много сериозно. Огромен брой висшисти вече гласуват тях. Никой няма право да ги подценява, а точно обратното. Трябва да работим с всички, които българските граждани са избрали. Тези, които не искат, ще останат в опозиция“, посочи още той.

ГЕРБ-СДС води с 26.49% пред коалицията „Продължаваме промяната – „Демократична България“, които са с 24.57%, предава novini.bg.

От „Продължаваме промяната“ вече заявиха категорично, че няма да подкрепят правителство с мандат или участието на ГЕРБ.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ