Окончателно! Съдът обяви: Виновни за трагедията в Аспарухово, отнела живота на 13 души, няма!

asparuhovo

Няма виновни длъжностни лица за наводнението във варненския квартал „Аспарухово”, което взе 13 жертви преди 4 години. Наказателното дело за бедствието е окончателно прекратено от Апелативния съд във Варна. Решението не подлежи на обжалване, съобщава Дарик.

Според съда основната причина за потопа е екстремността на природното събитие от 19 юни 2014 год. По данни на Националния институт по метеорология и хидрология само за половин час – от 18,30 часа до 19 часа, на един квадратен метър са паднали 138,8 литра валежи. За периода от 15 до 20 юни количеството на валежите пък е било 175,6 литра, което представлява 382 процента от нормата за месец юни.

Подобно наводнение във Варна е имало и през 1951 год., когато в три валежни дни през август са измерени 292 литра на квадратен метър. Свлачищата, отпадъците и издигнатите постройки в дерето не са основната причина за щетите и жертвите, смята съдът. Досъдебното производство, образувано веднага след наводнението във варненския квартал, беше водено за причиняване смъртта на 13 души поради немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

Делото беше наблюдавано от екип от трима прокурори и разследвано от екип от трима следователи от Окръжния следствен отдел, припомнят от пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна.

Постановлението на държавното обвинение за прекратяване на наказателното производство беше отменено от Окръжния съд в морската столица. Въззивната инстанция обаче уважи протеста на прокуратурата и окончателно прекрати делото.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ