ВРИ И КИПИ! Бъдещ кабинет скара Росен Йорданов и политолога Малинов: Може да доведе до ръба

росен йорданов малинов

Ще се стигне ли до компромис за съставяне на редовно правителство коментираха в студиото на „Събуди се” политолозите Слави Ангелов и Светослав Малинов и политическият психолог Росен Йорданов.

„Президентът ясно обяви намеренията си да действа по-бързо този път. Свикването на новия парламент по време на Страстната седмица показва, че той ще изпълни своята заявка. Винаги е бил последователен в това отношение”, каза Ангелов.

По думите му политическите партии няма да стигнат до консенсус.

Според Светослав Малинов по-скоро е възможен кабинет с втория мандат.

„Нещо, което да се закрепи, виждам само по тази формула – равно отдалечени неярки политически фигури с ясното съзнание и от двете страни, че никой не е доволен”, каза той.

„Мисля, че ГЕРБ-СДС ще направи усилие и ще се обърне към партиите. Това беше заявено от лидера Бойко Борисов. Никога обаче не трябва да се доверяваме напълно на думите му, тъй като той е показвал, че действа съобразно обстановката. За мен една такава хартиена коалиция, преповторена като управляваща, не е добра. Затова бих се съсредоточил върху втория мандат, който започва да се очертава като реална възможност”, обясни Малинов.

„Вярно е, че живеем в сюрреалистични времена. Мисля, че ГЕРБ-СДС наистина не биха рискували да направят хартиена коалиция. Почти съм сигурен, че ще предложат правителство. Трябва да се замислим какво би се случило, ако ГЕРБ-СДС подкрепи правителство на ПП-ДБ. Това правителство ще стане заложник на първата политическа сила”, каза Йорданов.

Решението е да се направи правителство на временното примирие преди да се запътим към следващи избори, които ще бъдат вредни за държавата. Тук не става дума някой да стане заложник на когото и да било. А да се преходи към новата политическа обстановка след местните избори. Това, което сега трябва да се закрепи е равноотдалечени политически фигури с ясната заявка, че никой не е доволен.

Тази мода да се обявява втория, заявил, че не иска да подкрепи първия, за луд, много моля. Има политическа логика в това. Да не искаш да си в коалиция с ГЕРБ не е лудост, коментира той в отговор на коментар на политическия психолог Росен Йорданов, че ПП и ДБ с поведението си демонстрират проява на психично заболяване.

Така е, но те не искат за разговарят с ГЕРБ, посочи Йорданов.

Разговори ще има, те го казаха, за политики, за важните решения, които не търпят отлагане, а не за личностите, обясни Малинов.

Такова поведение може да ви доведе до ръба и да паднете. Без диалог подобно поведение изглежда абсурдно, настоя Йорданов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ