Деси Атанасова протегна ръка за редовно правителство: Да намерим сили и смелост за изпитанията

десислава атанасова

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ- СДС Десислава Атанасова с първи думи от трибуната на 49-ото Народно събрание.

„Резултатите от изборите задават редица възможности както за изход от политическата криза, така и за затъване в нея“, обяви Атанасова.

По думите й българските граждани са показали еднозначно, че политическата криза не може да бъде решена само от една партия или коалиция.

„Единственият изход е възможен само ако с взаимно отношение между партиите се постигат. приемливи компромиси. Всеки, който не се съгласи с тези констатации, ще загуби не само избиратели, но и перспектива за участие в политическия живот“, продължи Десислава Атанасова.

Според нея битката със себе си била решаваща за дългосрочните перспективи на всяка една политическа сила.

„През последните 2 години ние бяхме подложени на редица изпитания, но най-голямото от тях беше изкушението да се превърнем в секта, да се затворим в себе си и да заживеем в собствения си свят, да се отдадем на мечти за реванш и жажда за отмъщение, да забравим ангажиментите си към обществото и да ги подменим с изразяването на лични емоции“, каза още тя.

„Най-голямата ни победа през последните 2 години беше, че не позволихме да се превърнем нито в жертва, нито в палач“, отсече председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

„Дневният ред на обществото се състои в непосредствената възможност за трайно излизане от политическата криза и преодоляване на предизвикателствата пред българското общество. И ако българските граждани имат пълното право да бъдат емоционални, то ние нямаме това право. Имаме единствено задължението да преработим тази гражданска енергия и емоция и да я превърнем в позитивен дневен ред за страната. Ако не можем, трябва да сме наясно, че за пореден път сме пропилели обществена енергия за лични цели“, каза Атанасова.

„Нито една от партиите в 49-ото Народно събрание не може да реши кризата сама. Нямаме самочувствието, че сме спечелили изборите. Имаме ясното разбиране, че нашата победа няма как да се състои в проценти, а би била валидна, ако 49-ото Народно събрание успее да излъчи стабилно и компетентно редовно правителство и създаде отношение между партиите без скандали. Готови сме да се съобразим с различните мнения. Можем не просто да живеем заедно, но заедно да постигаме успехи за цялото българско общество“, продължи тя.

„Решаването на политическата криза не може да се случи по лесен начин за партиите. Няма удобна конфигурация. Въпрос на смелост е да излезем от рамките на политическите сметки. Убедени сме, че в дългосрочен план подобен подход ще даде добри резултати. През последните 2 години българската политическа система претърпя огромна трансформация. Появиха се нови партии, нови тенденции, нови съотношения между тях. Тази картина може би не е такава, каквато сме си представяли всички. Въпросът оттук нататък е в състояние ли сме да приемем реалностите и да се опитваме да управляваме процесите, които са родени“, попита Атанасова.

По думите й ГЕРБ-СДС са убедени, че от честните отговори на тези въпроси зависи успехът на този парламент.

„Надявам се, че всики ние ще използваме следващите дни, за да намерим сили и смелост, за да преодолеем изпитанията. Не бива да забравяме, че в основата на всяко предателство стоят липсата на смирение и непотиснатата гордост“, каза Атанасова.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ