Карадайъ смая президента Радев с подарък, жегна ПП: Тези хора показаха, че ,,не знаят как“

payimage-580046

Президентът Румен Радев покани на консултации и ДПС. Поканата идва навръх най-големия мюсюлмански празник Рамазан Байрам. Заради него днешното заседание на парламента беше отменено, но въпреки празничното за мюсюлманите време, Радев реши да извика представителите на ДПС на „Дондуков“ 2.

За срещата дойдоха председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и колегата му Йордан Цонев. В началото на срещата лидерът на ДПС направи подарък на държавния глава за празника. Карадайъ и Цонев дадоха плик с баклава на Радев.

Президентът от своя страна похвали председателя на ДПС за точните му прогнози и го попита как вижда следващите политически ходове.

„Много ще се радвам, ако по най-бързия се състави правителство. И има риск от несъставяне на правителство. И ако вървим по стандартната процедура с раздаването на мандатите, има риск това да доведе до неуспех и със законодателната дейност“, предупреди президентът и изтъкна, че редица важни закони чакат да бъдат приети и не търпят отлагане

„ДПС винаги е бил активен участник в приемането на Закона за държавния бюджет. И моят въпрос е как го виждате във времето, защото май месец е изпълнен с празници и почивни дни. Трябва да бъдем реалисти бюджет ще бъде внесен от служебното правителство. Как го виждате във времето този процес и вашето виждане за условията този бюджетда в рамките на 3% дефицит“, добави Радев.

„Днес за нас е празник, празникът на покаянието и празникът на опрощението за мюсюлманите. Месец Рамазан е месецът на състраданието и милосърдието. Съвсем естествено за финал е Байрамът. Искам да поздравя всички мюсюлмани“, започна Мустафа Карадайъ.

„От предишните избори това, което казахте, че коментирахме, че българският народ е мъдър и създава една и съща структура на НС и не огласява никого самостоятелно да има мнозинство. Още тогава казахме, че най-вероятно ще имаме поредните ненужни предсрочни избори, които ще създадат сходна структура на НС, което вече е факт“, продължи той.

„Обиколихме цяла България и в диалог с хората се опитахме да определим дневния ред на обществото – високата инфлация, високите цени, несигурните работни места и неадекватните доходи. Поехме ангажимент, че ако участваме в мнозинството в НС, ще се опитаме да направим така, че дневният ред на обществото да бъде и дневен ред на политиците, Народното събрание и евентуален редовен кабинет“, каза лидерът на ДПС.

„В момента сме свидетели, че въпреки че пет пъти избори, има да научим все още някои уроци. Имаме пропуснати около 20 дни след изборите, вместо да се занимаваме как и по какъв начин да се структурира мнозинство в Народното събрание, което да излъчи редовен кабинет, ние наблюдаваме, че първите две политически сили влязоха в полето на популизма да определят едни законопроекти, които да се разглеждат, без да има ясен субект, който да носи отговорността за тези действия“, негодува Карадайъ.

„Призоваваме още от 2016 г. за нормалност в политиката. Основната на възстановяването на нормалността е диалогът. Това върви ис отговорността пред българските граждани и обществото“, заяви той.

„Законодателната програма, за която днес говорим и която е в пряка връзка с европейското ни развитие, една голяма част от тези закони сме ги заложили самите ние като собствени задачи“, разкри председателят на ДПС.

„Г-н президент, 3% дефицит според нас е постижим, но зависи в какъв срок трябва да го постигнем и на каква цена. Дългът, ако в края на 2020 г. е бил над 20 млрд. сега е над 40 млрд.“, сподели Мустафа Карадайъ.

Той припомни лозунгът на ПП-ДБ „Има как“ и контрира, че тези хора са показали, че „не знаят как“. Лидерът на ДПС жегна и ГЕРБ, които говорят за стабилност, но по време на управлението са теглили по 2 млрд. лв. дълг на година.

Радев припомни, че служебното правителство е успяло да вкара Плана за възстановяване и миналата година е получила и първия транш от 2,1 млрд. евро, които обаче са отишли за социални плащания. „Проблемът, че за да може оперативните програми да влязат в сила, трябва да се вземат дългосрочни управленски решения, за които да се носи политическа отговорност. Чакаме още два транша тази година по 700 млн. В момента това е голямото предизвикателство, защото служебното правителство е в сериозни разговори с Брюксел да изпълни решенията на предишния парламент по какви пътища да се търси договаряне на политики“, каза президентът и изрази надежда, че ДПС ще има роля в съставянето на редовен кабинет.

„Обърнахте внимание, че в момента се оформя едно мнозинство от пръвите две сили. Затова ние от наша страна казахме, че засега не сме част от това мнозинство не заради друго, а заради липсата на диалог. Тези разговори, този подход по един или друг начин нас ни поставя в естественото ни място, след като не сме участвали в тези разговори, за сега да сме опозиция на това мнозинство“, завърши Карадайъ.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ