Радев бесен: Оставете министрите ми на мира! Нинова се гаври: Тепърва ги започваме

7 Dni Bulgaria21.04.2023
payimage-580188

Твърде дълго Народното събрание се занимава с парламентарен контрол, а твърде малко – с приемане на закони. Това обясни президентът Румен Радев на лидерката на БСП Корнелия Нинова по време на консултациите им днес. И я помоли левицата да бъде балансьор в това отношение в парламента.

„Парламентарният контрол за миналия парламент глътна може би половината от парламентарното време. Нищо напротив, трябва да го има, но трябва да се търси и баланса, така че парламентарното време да отива основно за най-важните задачи. В случая това е бюджета и най-важните закони“, каза президентът на Нинова.

„Трябва да има парламентарен контрол. Въпросът е да има баланс спрямо най-важните приоритетни задачи. Имахме моменти, цели седмици, в предишното Народно събрание, когато чакаха важни закони, но цяла седмица парламентът се занимаваше с разпит на служебни министри, някои от тях сутрин от 9, вечер до 19 часа. Това е решение на парламента, той решава и пита. Но аз призовавам да се търси баланс. Когато е наистина спокойна обстановката, нека по цял ден да стоят там, но какво се случи в мандата на предишното Народно събрание? Тези министри трябваше да овладяват много тежки кризи, денонощно да работят, да пишат закони по ПВУ, които предишното правителство не подготви, наложи им се да взимат стратегически решения. И да бъдат всеки от тях, ако не всеки ден, поне през ден, в парламента“, каза Радев. Той уточни, че демокрацията се крепи на контрол на парламента върху изпълнителната власт, но и че разчита на партии с опит да бъдат балансьори.

„Не гледайте на парламентарния контрол като на някакво наказание, а като на възможност – ако министрите са свършили прекрасна работа, това е възможност обществото да ги чуе от парламентарната трибуна“, отговори му Нинова.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ