Куриоз! Доц. Киселова хвърли бомба: Президентът може да проведе още един кръг консултации

payimage-580062

Няма пречка президентът Румен Радев да проведе още един рунд от консултации с партиите, тъй като за връчването на първия и втория мандат няма определени срокове. Това каза пред БНР конституционалистът доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.

Има срок, след като вече е връчен мандат. Кандидатът има седемдневен срок, в който да представи структура и състав на правителство, уточни тя.

Конституцията дава възможност на президента да бъде – от една страна инициатор, от друга – да даде време на парламентарните групи да осъзнаят положението, в което се намираме“, добави Киселова.

„Ако през предстоящата седмица станем свидетели на връчен проучвателен мандат, то между 1 май и Гергьовден ще можем да видим дали ще има възможност за формиране на кабинет около ГЕРБ. Ако не успеят, възможно е президентът да направи още един кръг консултации и след това да връчи мандат на ПП – ДБ. След това часовникът ще започне да цъка по-бързо, защото процедурата се ускорява. Теоретично процедурите е възможно да приключат до края на май – началото на юни. Възможно е и да има забавяне, защото и от първата, и от втората парламентарни групи чухме различни срокове“, поясни Киселова.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ