Бойко с мълниеносен ход към ПП-ДБ: Представете ни състав на кабинет! Да видим, аджеба, какво предлагате

payimage-580890

Изненадващо се разви днешната лидерска среща между делегациите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ в зала „Запад“ на Народното събрание. Тя продължи близо 40 минути.

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов обясни, че правителство трябва да има. ПП-ДБ обаче отново потвърдиха, че няма да подкрепят такова с първия проучвателен мандат, който се полага на ГЕРБ-СДС.

В един момент Борисов постави въпроса ребром: „Хубаво да ни представите един състав на кабинет, за да можем, като си отидем на Изпълнителната комисия и ръководните органи на нашата партия, колегите от СДС – да видим какво предлагате. Премиер, министри! На базата на което да мислим, ако отиваме на такъв вариант, аджеба, какво предлагате. Аз няма да изпадам в повече детайли, но мисля, че ме разбирате.“

От ПП обаче отговориха, че в момента инициативата е в ГЕРБ-СДС.

Асен Василев все пак уточни, че предложението на Бойко Борисов, макар и нестандартно, може да се обмисли и да се вземе решение от ръководните органи на партиите в тяхната коалиция.

Любопитен момент е, че Борисов отхвърли възможността правителство да се състави с третия проучвателен мандат, ако се стигне до него.

„Хубавото е, че този разговор се води още преди да са дадени мандатите. Дали е първият или вторият – не е от особено значение за нас. Въпросът е да е работещо правителство. Затова го предпоставяме, не от напразно любопитство или провокиране – „дай да ви видиме министрите“. Защото не стане ли – приемаме, че ние искаме само с вас, това означава, че ние изпускаме… нашият влак отминава и идва при вас. И вие може да ни предложите правителство, което, заради личности, ако щете, по никакъв начин да не можем да приемем. И тогава директно отиваме на избори, защото трети мандат няма да се случи. Затова този луфт е важен. Дори и неформално горе-долу да знаем кой вариант да приемем“, заяви Бойко Борисов.

Асен Василев от ПП-ДБ отвърна, че трябва да се разработи освен законодателна, но и ясна управленска програма, която да казва едно правителство какво трябва да свърши.

„Обикновено мандатоносителят води този процес. Но ако ние трябва да предлагаме под някаква форма състав на кабинет, който да Ви ориентира за първия мандат, трябва ние да водим процеса и по това съответно този кабинет каква програма ще трябва да изпълнява. Пак казвам, нека да се консултираме с партийните органи при нас и съответно да видим дали такъв процес е възможен“, изкоментира Василев.

Според него последващи разговори може да има евентуално по тази правителствена програма.

„И ако има съгласие по тази програма, вече ние трябва да започнем да мислим с какъв състав бихме я реализирали, като, разбира се, остава това, което ние сме заявили като условие, и от нашите избиратели, и от нашите партийни органи, че това ще бъде правителство, излъчено от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Ако такъв процес за Вас е приемлив, ние можем да го обсъдим и потенциално да предложим да тръгне такъв процес при нас“, каза още Асен Василев.

Бойко Борисов отговори от своя страна: „Благодаря! Нестандартна е ситуацията. Затова са нестандартни и предложенията, нестандартни са и решенията. Пет пъти избори, на шестия да отиваме август месец, когато хората са на почивка – ще видите каква избирателна активност ще има и как ще се представим. И разговорът ще се води пак тука, по същия начин. Затова са нестандартни решенията. Иначе Конституцията ясно казва: първият отива, търси мнозинство и управлява. Но в случая първият е без значение. Както и вторият е без значение. Това са казали хората. И нашите избиратели са казали – „да, на два избора сте първи, направете правителство; не ни пращайте за трети, четвърти, пети, шести път“. И вашите са ви казали същото. И затова някакво нестандартно, Асене, решение трябва да се намери. И всички го очакват да го намерят, защото вече отчаянието в хората е факт. Самите вие виждате. Ако не се разберем за бюджета, – а можем да се разберем само ние – да е на 3% (дефицит), да е консолидиран, да не се вдигат данъци, да има… параметрите на еврозоната и т.н. На кой ще разчитаме? На служебно правителство без парламент? Нищо от това без парламент не може да се случи.“

Зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов също направи коментар: „Ние отдавна прескочихме границите на всякаква традиционност. Предложението за ротационно председателство на парламента е безкрайно нетрадиционно. Да не говорим за това да се обяви отрано, че няма да се подкрепи първи мандат – също е доста нетрадиционно. Безусловна подкрепа на първия на правителство, излъчено от втория на изборите, също е нетрадиционно. Именно затова в момента трябва да се търсят и други нетрадиционни решения.“

Кирил Петков от ПП-ДБ отвърна: „Това, което и проф. Денков каза, е че първата обща работа по законодателството започна много добре и се придвижи с голям темп. Това, което Асен Василев току-що предложи, е че може би в подобен формат може да се види кои биха били приоритетите на правителството – една правителствена програма в този времеви диапазони, и да видим дали можем да повторим подобен конструктивен тон и по тази точка. Но, понеже сме все пак сериозна коалиция с доста партии, това трябва да мине и през нашите органи.“



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ