ПП/ДБ стъпиха накриво, Томислав Дончев ги скастри: Склонни сме на компромиси, не на нови условия

томислав дончев

Видни са усилията ни в този парламент да се сформира мнозинство, което да може да приема законите, но преди това да може да излъчи нормално и работещо редовно правителство. За тази цел е необходимо да има съгласие, единение на волите и то между повече от една политическа сила по отношение на няколко неща. Първото е обща законодателна програма. Второто е синхрон в политиките, които трябва да се провеждат, както тук в парламента, така и в Министерския съвет. Третото е съгласие по отношение на правителство, което включва и персоналния състав.

Това заяви в кулоарите на парламента депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев.

„Към момента сме извървели една трета от пътя. Очаквам разговори и конкретна, техническа, експертна работа по отношение на политики. В програмите на първата и втората политическа сила има сериозни разминавания. Малко или много сме в необичайна ситуация. Водени от отговорността да бъде съставено правителство ние сме склонни да направим някои компромиси. Но, когато търсиш подкрепа, защото ние сме в хипотезата, че вторият търси подкрепа, даваш аргументи, включително аргумент – колеги, ето това е правителството, може ли да получим вашата подкрепа. Когато търсиш подкрепа, е грешно да поставяш нови условия. Ние влязохме в този разговор, че вторият няма да подкрепи първия, но първият да подкрепи втория. Поставянето на още условия не е път към успеха“, категоричен бе той.

„За да се извърви пътя до край, трябва да има споразумение. Тук не става въпрос да си говорят лидерите, трябва да си говорят екипите, включително и за персоналния състав на кабинета. За да коментираме въобще възможността ние да се откажем и пропилеем първия мандат, защото той е наша отговорност, трябва да имаме стопроцентови гаранции, че с вторият мандат ще има стабилно и работещо правителство. Ако се съберат всички екипи, които работеха заедно в последните дни, това ще отнеме няколко дни. Дали сме готови с наш състав на правителство? Имаме кадри. И експерти, и опитни. Готови сме с повече от един състав на кабинет“, разкри Томислав Дончев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ