Синдикатите апелират депутатите: Чуйте ни! Минималната заплата веднага да стане 850 лв.

payimage-575487

Тристранният съвет не постигна съгласие по проектобюджета, предложен от служебното правителство.

В предложението на служебния кабинет е заложен рекорден за последните 20 години дефицит от 6,4% и нов дълг от над 13 милиарда лева.

План-сметката предвижда още минималният осигурителен доход от 1 юни да се увеличи на 780 лева, а максималното обезщетение за безработица да бъде близо 86 лева на ден, предава novini.bg.

Министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров коментира, че предложенията на синдикатите и работодателите по план-сметката изискват провеждане на конкретни политики, за които служебното правителство не може да поеме отговорност.

„Не постигнахме съгласие по нито един от предложените проекти. В предложенията на социалните прартньори се съдържаха предложения, свързани с промяна на един или друг параметър и провеждане на една или друга политика. А ние от служебното правителство поддържаме тезата, че това е отговорност на стабилно мнозинство в Народното събрание и редовен кабинет. Поради тази причина здаконопроектитге са в този вид“, каза Лазаров.

Любослав Костов от КНСБ заяви категорично, че не подкрепят проекта за бюджет. „Моят апел към 49 – отот НС е да чуят синдикатите за политиката по доходи“, каза той.

От КТ „Подкрепа“ също обявиха, че не подкрепят Бюджет 2023. Те настояват за увеличение на доходите в държавния сектор с между 15% и 30%, а минималната работна заплата трябва да стане веднага 850 лв.

Според бизнеса невприемливи са исканията за увеличениа на заплатоте, както и за дефицита. От БТПП смятат, че бюджетът е просто едно „плуване по течението“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ