Той застана с името си: 3 милиарда! Ето ви причината да бъде убит Гешев! Стига глупости, ДееБъ!

7 Dni Bulgaria02.05.2023
payimage-582052

Разследването на атентата срещу главния прокурор Иван Гешев е още в начална фаза и, въпреки че вече има заподозрени, тепърва ще се установяват фактите. Но коментарите са задължителни, защото след убийството на Луканов през 1996 г. посегателство с такава наглост не е имало, категоричен е разследващият журналист Евгени Петров.

Принципната разлика е, че Луканов вече не беше политическа фигура, а икономически играч, докато при атентата срещу Гешев говорим за посегателство срещу държавността.

Както учи ФБР по филмите, за да повдигнете обвинение, трябва да докажете едновременно 3 елемента: възможност, средство и мотив. При отсъствието на един от трите елемента, обвинението рухва.

По първата хипотеза – за самоатентата… При много развита фантазия, можете да допуснете, че Гешев е имал средство и възможност сам да си организира атентата, използвайки връзките си с криминалния контингент, например. Но това е изключително рисковано и превръща самия главен прокурор в заложник на ъндърграунда. Много трудно е и да се докаже подобен ход. Струва ми се на ръба на абсурда, особено заради присъствието на семейството му в кортежа.

1/ Главният прокурор остро се изказва против проектозакона за контрола на обвинител № 1. Самият проектозакон вече е внесен и най-вероятно ще се приеме до седмици, когато разследването едва ли ще има някакви резултати. И само хора с много нисък IQ биха разчитали, че подобен атентат ще отмени приемането на проектозакона. Най-малкото, защото между двата акта няма никаква връзка. Един атентат няма нищо общо с принципната идея за контрол върху главния прокурор.

2/ Едва ли Гешев разчита с този атентат, ако сам си го е организирал, да спечели някакво масово обществено одобрение. Това също е тъпо до отхвърляне като мотив. Цялата либерална общност, или поне нейни изявени представители вече го заподозряха в инсценировка (по Ат. Атанасов, о.р. генерал), а подозрението, че иска да се прави на мъченик…ами че то първата работа около мъчениците е да ги екзекутират, после да ги канонизират. Едва ли Гешев иска точно това.

Така че „на първо четене“ Гешев няма мотив и пренебрежимо малки средства и възможност да си организира сам покушение. Още повече – да рискува собствения си живот и този на най-близките си. Както стана ясно, с нашите експерти работи и израелски спец. по антитероризъм. Единодушни са, че взривът е бил с цел не да сплаши, а да убие.

Що се отнася до втората глобална хипотеза, която в пълна степен отговаря на въпроса: „Кой има интерес“, т.е мотив, и безспорно средства, а оттам и възможност – отговорът е очевиден: Има от няколко стотин милиона до 2-3 милиарда причини да премахнат Гешев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ