ВАНДАЛЩИНА: Разбиха двореца на Сакскобургготски в Баня, полицаи се хванаха за главите

баня дом

Царският дворец в Баня е с разбити врати, предава GlasNews.bg. Дворецът е един от шестте частни имота на царската фамилия Кобургготски и единствената частна къща строена от Борис III. Органите на реда са извършили оглед на място, като не са установили кражба от Царската къща.

Към този момент остава загадка каква е причината за разбиването на вратите на имота. Дворецът в Баня бе първият адрес на Сакскобургготски в България след завръщането му от изгнание през 90-те години. Няколко пъти той упражни правото си на глас в Баня, а през 2002 г. съдейства за обявяването на Баня за град.

Дворецът не се охранява и не е отворен за посетители, а през последните години в медиите неколкократно се появява информация, че имотът е пуснат за продажба.

В процес на установяване са извършителите на вандалската проява. Образувано е досъдебно производство.

Новината за вандалския акт идва на фона на решение по случая „Сакскобургготски и Хробок срещу България“. То гласи, че държавата трябва да плати на царя 1 635 875 евро – или около 3,2 млн. лв, плюс всички данъци, които могат да бъдат начислени.

Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок осъдиха България заради мораториума от 2009 г., с който бе забранено да се разпореждат с имотите си и да ги експлоатират. През септември 2021 г. съдът в Страсбург призна, че държавата е нарушила правото на собственост и на справедлив процес на Сакскобургготски и даде 6 месеца на двете страни за постигане на споразумение за обезщетение за причинените му материалните вреди. Това обаче не се случи и затова ЕСПЧ определи компенсацията на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок, която трябва да им бъде изплатена в рамките на три месеца.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ