Мощен протест на надзиратели в цяла България: Изнемогваме! Затворници ни нападат!

надзиратели протест

Изнемогваме. Уморени сме, не можем да използваме отпуски и регламентирани по закон почивки, няма достатъчно служители. Това проплакаха пловдивски надзиратели, които излязоха на протест пред Затвора в Пловдив, предаде репортер на „Марица“.

Протестиращите от синдиката са подкрепени и от синдиката на служителите на МВР. Пред сградата на затвора са се събрали около 40 души.

Те се обявиха за връщане на смесения режим на работа със смени на 8, 12 и 24 часа. Той е бил отменен специално за пловдивския затвор, а от началото на тази година всички места за лишаване от свобода са минали на 12 часа.

„Има недостиг на персонал, има оголване на постове, не можем да бъдем ефективни, а с този намален състав трябва да пазим нас, и затворниците“, посочиха от синдиката.

По думите им, затворниците усещат, че съставът е крайно недостатъчен – освен вербални, вече заплахите им към тях станали и физически.

„Трябва да се увеличи щата, както нашият, така също на медицинските кадри, трябва и увеличение на заплатите. Също да се назначат психиатри, социални работници, защото в затворите не се пази само живота на лишените от свобода, а трябва и да се ресоциализират“, посочиха протестиращите.

Към момента 90 души работят в пловдивския затвор, реално са нужни поне още 15-20 души, казаха от синдиката.

От началото на годината досега по затворите в България са напуснали над 50 души. Напускат хора с над 20 години стаж, с опит и авторитет. „Назначаването е много тромава процедура, минимум година трябва, за да започне реално един служител да работи“, казаха те.

Протестиращите се оплакаха също, че няма фирма, която да изработва униформите им. Още се провежда конкурс, а надзирателите не са получавали ново облекло от 2022 г.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ