Потрес! Защитници на майката на родения вкъщи Буда пред съда: ЕГН-то е измислено от комунистите

галя танева

Двайсетина привърженици на 43-годишната Галя Танева, която през есента на 2019 г. роди син в дома си в село Иван Вазов, кръсти го Буда, отказа да го регистрира и детето беше 3 години без ЕГН, се събраха пред Административния съд в Пловдив в нейна защита. Танева оспорва заповедта на социалните служби момчето да бъде настанено в приемно семейство.

„През 1977 г. комунистите въвеждат единните граждански номера, преди това у нас не е имало такова нещо, няма го и в другите европейски държави“, заяви за „24 часа“ Даниела Павлова от протеста. Ангел Николов допълни, че няма ползва от ЕГН-то и следващите от него медицински грижи, защото „много хора са измрели от тях“. „Само бог дава правото на една жена да бъде майка, никой не може да й отнеме детето, затова сме тук да защитим Галя“, каза Гергана Михайлова.

След подкрепящите Галя Танева е и бившата кандидатка за президент Йорданка Колева с псевдоним Йоана Рубин, която извади журналистическа карта, за да влезе в съда.

Делото се гледа при закрити врати, за да не се разгласяват подробности от живота на момчето, на което община Калояново даде името Атанас Галев Танев и то вече има има ЕГН. То беше обявено за решаване и произнасянето се чака в близките дни.

С решение на Районния съд Танева беше изпратена на принудително лечение в Психодиспансера, тя обжалва и него и окръжните магистрати ще заседават по случая по-късно днес.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ