Здравният министър обещава: Хеликоптерите за спешна помощ във въздуха на петата минута

хеликоптер

Хеликоптерите за спешна помощ трябва да са във въздуха на петата минута след получаването на сигнала. Това обясни пред „Телеграф“ министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

„Според стандартите екипите, които са в базите с хеликоптери, а за момента това са Долна Митрополия и „Враждебна“, трябва да са в готовност на третата минута след обаждането. Те ще са оборудвани да действат при различни травми, при проблеми с деца или нещо друго. Целим самият хеликоптер да е във въздуха на петата минута“, каза министърът.

Той присъства на церемонията за връчване на удостоверенията на първите 50 медицински специалисти, които завършиха курса на обучение за оказване на спешна помощ по въздуха в симулационния център на ВМА. Втората група ще започне обучение на 12 юни. Министърът пое ангажимент завършилите медици да посетят симулационния център в Италия, където в рамките на пет дни да се запознаят с условията и хеликоптера, на който ще летят. Той заяви, че очаква да се случи в най-скоро време.

Бази
Дванайсет ще са площадките у нас, като в София ще са в болниците „Лозенец“, „Св. Анна“ и „Света Екатерина“.

„Стремим се да са изградени в бази на областни и университетски болници, които са окомплектовани с медицински кадри, за да може при спешен случай да се спази „златният час“, коментира д-р Меджидиев.

Първите два хеликоптера на лизинг трябва да пристигнат у нас най-вероятно около средата или края на юли. Пилотите ще са чужденци.

Първоначално ще летят само през деня според законодателството ни, като впоследствие би трябвало да се премине и на нощен режим. Ще се запази и медицинският транспорт със самолет, който ще се ползва за по-големи разстояния и при нужда от по-голям медицински екип.

Фонд
Оказването на спешна медицинска помощ по въздух се финансира по Плана за възстановяване и устойчивост. Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов заяви, че това е една от най-важните инвестиции, защото включва модернизиране на болници, но и създаването на Фонд за насърчаване на балансирано разпределение на медицински кадри в страната.

„За това обаче са необходими законови промени. Това е важна реформа, която е консултирана и с Европейската комисия и трябва да се случи. Фондът ще гарантира допълнителен доход на здравни специалисти на места, където има дефицит“, каза Пеканов.

Най-младият лекар специализант, преминал обучението за спешна помощ по въздух, е от УМБАЛ „Лозенец-София“ и е на 26 години.

„Аз съм доброволец в ПСС, но и лекар и знам колко е важно бързото транспортиране на пациента. Работя с деца, затова се записах в този курс“, коментира и д-р Севдалина Михайлова, която също е сред получилите удостоверение.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ