БГ АБСУРДИ: Махането на кърлежа удря 50 лева. Лични лекари масово връщат пациенти

Коридор на болница

Лични лекари отказват ваденето на кърлежи и препращат към спешните кабинети, алармираха пациенти. Там обаче услугата е с ценоразпис. Много хора очакват да платят само потребителска такса и са неприятно изненадани, когато им кажат сумата, при което избухват скандали.

20 лева е екстирпацията (изкореняване, изтръгване – бел. ред.) на кърлеж във ВМА, а в „Пирогов“ – между 35 и 50 лв., установи проверка на „Телеграф“.

Между 12 и 18 лева струва уред за премахване на кърлежи, с който може да се сдобиете онлайн. По-евтини са пинцетите, с няколко лева повече са „тип ласо“. Лекари препоръчват, ако нямате достатъчно опит, да не предприемате стъпки по решаване на проблема сами. В този случай рискувате кърлежът да се скъса и част от него да остане в тялото, което може да има опасни последици. Освен това кърлежът трябва да бъде изследван в лаборатория или в Националния център по заразни и паразитни болести за наличие на бактерия Borrelia burgdorferi.

Всеки, ухапан от кърлеж, е наложително да се изследва за наличие на антитела на лаймска болест, препоръчват от медицински център „Лора“, където ваденето на кърлежа е 30 лева. Пет лева отгоре се плащат, ако е празник или манипулацията се извършва вечерно време. Бързият тест за Borrelia е още 20 лева.

Ценоразпис
От ценоразписа на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново става видно, че ваденето на кърлежа и поставянето на инжекция против тетанус е 30 лв. Проверка установи, че т.нар. Бърза помощ там скубането на кърлежа е без пари, но само ако е до 16:00 часа. За да си спестят разхода, много хора решават да изчакат до сутринта, което може да им докара проблеми. В ценоразписите на МБАЛ-Павликени и МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ в Свищов услугата вадене на кърлеж не присъства, докато в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица цената е 17 лева, а при вадене на кърлеж от клепач и роговица стига 23 лева. И в двата случая има и ваксина за тетанус.

Не трябва да изпадаме в паника при вида на кърлеж, коментира проф. д-р Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. По нейни думи рискът от лаймска болест е изчислен на 2 до 3% от ухапванията. „Все пак рискът е нисък и шансът той да е заразен е не повече от 20%, и шансът да успее да предаде е още 10% – така се събират тези 2% в крайна сметка. Освен това лаймската болест в начален етап се лекува на 100% бързо и лесно с антибиотици.“

Много важно е да се схване, че има целогодишна активност на кърлежите“, каза проф. Христова пред радио „Фокус“. Според нея сега е пикът на активността им, а още един, но по-малък пик, предстои през септември, когато преминат летните жеги.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ