Гешев и Нинова няма как да са доволни! Острие на ГЕРБ ги изложи: Заедно са! Тя му е новата…

7 Dni Bulgaria11.06.2023
1

Още преди да са поискани имунитети ясно заявихме, че в ситуация, когато се претоплят стари манджи и супер стари дела, и предвид изказванията на главния прокурор, няма да подкрепим свалянето на имунитета на който и да е народен представител, ако се стигне до гласуване. Това обясни пред БНР Екатерина Захариева, депутат от ГЕРБ-СДС и бивш правосъден министър.

„Това, което се случва в момента, е по-скоро опит за натиск върху законодателната власт, така че да не се продължи с реформите. Механизмът за разследване на главния прокурор е само една малка крачка. Не говоря само за изменение в конституцията, има какво да се направи и със Закона за съдебната власт, с Наказателно-процесуалния кодекс, с Наказателния кодекс и т.н. Няма нищо общо с това дали някой го е страх. Ако господин Борисов се страхуваше, нямаше да излиза от Народните събрания и да отстъпва мястото си на следващия в листата. Става въпрос за принципна позиция, че не може съдебната власт да оказва натиск върху която и да е от другите власти“, каза още тя.

„По отношение на господин Борисов, това са изключително стари дела. Той е бил без имунитет преди 3 месеца, ако е имало нещо, то е трябвало да го придвижат. Въпросът е защо сега и не говоря само за  Борисов. Вижте какво се прави срещу Кирил Петков и други народни представители. Това е свързано не само с конституционната реформа, а и с механизма за разследване на главния прокурор, който беше приет от парламента“, каза още Захариева.

„Трябва да погледнем сериозно структурата и състава на ВСС. По мое мнение разделянето на две квоти може да се случи и с обикновено НС. Самото мнозинство, което се изисква за избирането– две трети от народните представители, предполага и някакво разбирателство преди това. Въпросът е да се избират професионалисти с високи морални и нравствени качества. Надявам се партиите да номинират хората съобразно техните качества“, каза още тя. Отбеляза и, че дебатът не е започнал от Делян Пеевски.

Законодателната власт като цяло е длъжник на съдебната, защото и ВСС, и Инспектората са с изтекли мандати, обясни още Захариева.

„За българския гражданин не трябва дори да е важно как се казва главния прокурор. По наше предложение беше създадена Комисията по конституционни въпроси. Тя си прие правилата и мина Закона за разследване на главния прокурор. Иска ми се да започне сериозната работа, изчистена от политическа емоция. Трябва да привлечем външни експерти, за да направим сериозно изменение, което да не се налага да изменяме след 6-7 години отново. По-важно е какви ще бъдат правомощията на главния прокурор, а не титлата. Мястото на Прокуратурата не е изцяло в изпълнителната власт. От друга страна тя е различна от съда. Има модели от смесен тип. За да влезе в изпълнителната власт обаче, трябва Велико народно събрание. Въпросът е дали изобщо да я има фигурата на главния прокурор. Ако го махнем, трябва чисто организационно някой да поеме нещата“, каза още тя.

Захариева обясни, че новият министър на правосъдието – Атанас Славов е обсъдил въпроса и с ГЕРБ, а не само с ДПС, на което беше акцентирано в медиите.

„Конституционна реформа трябва да се случи с максимално широка подкрепа от страна на българските граждани. Тя ще се изрази в подкрепата на повече политически партии в парламента. Разговори трябва да се водят с всички политически партии. Минималното необходимо мнозинство е от 160 народни представители, а за да минем по бързата писта, трябва да са 180. ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС нямат 180 гласа. Друг е въпросът какъв катарзис преживява БСП и нейният лидер. БСП се държат малко като нов говорител на Прокуратурата“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ