Извънредно! След отстраняването на Гешев: ВСС избра изпълняващ длъжността главен прокурор

payimage-557923

С 8 гласа за и един против Борислав Сарафов беше избран за и.д. главен прокурор. Това реши Прокурорската колегия на ВСС, предава 24 часа. Против беше само Пламен Найденов.

Дебатът беше доста кратък. Кадровиците гласуваха, че решението им може да бъде обжалвано.

Лично във ВСС се бяха явили Борислав Сарафов и Десислава Пиронева. Преди това кадровиците потърсиха по телефона заместниците на Гешев да ги питат дали са съгласни да участват.

Борислав Сарафов, Десислава Пиронева и Даниела Машева дадоха съгласие по телефона да бъдат и.д. главен прокурор. Сарафов и Пиронева се явиха дори лично. След избора Сарафов каза следното:

Дълбоко съм убеден, че прокуратурата трябва да започне съответните реформи. Настъпи време разделнно. От сърце ви благодаря, но съзнавам отговорността, с която съм натоварен, каза той.

В началото на дебата кой да бъде Пламен Найденов каза, че срещу Борислав Сарафов има два сигнала във ВКС по механизма за разследване на главния прокурор, както и проверка в Инспектората.

Пламен Найденов предложи да е Даниела Машева, която е прокурор от 1991 г. Във ВКП тя е от 2006 г. Освен това той е и директор на националното следствие. Ресорът му е следствието. За Найденов кандидатурата на Машева стояла най-добре.

Калина Чапкънова пък обясни, че тези сигнали не били проверени. Гергана Мутафова я подкрепи, че се съмнява в „чистотата“ на тези сигнали. Тези сигнали „заваляли“ след отпочване на процедурата за отстраняване на главния прокурор. Ако почнем по този начин трябва да се сарозпуснем, защото срещу всички нас има сигнали, които започнаха след отпочване на процедурата за освобождаве на главния прокурор. Тя поставяла под съмнение всичко, което се пишело в медиите след 12 май.

Стефан Петров каза, че и.д. е временна фигура, която не подлежи на проверки за етичност. Според него и тримата кандиидати имат правото на бъдат гласувани от Прокурорската колегия, а нейно суверенно право било да определи и.д. главен прокурор. Огнян Дамянов предложи за тримата да се гласува по азбучен ред. Те отговаряли за изискванията за стаж. По повод на това, че е имало висяща процедура във ВСС срещу Сарафов, той „каза, че лицето, което направило предложението“ Гешев било освободено от длъжността главен прокурор.

Гергана Мутафова също подкрепи Сарафов. Тя припомни, че тогава с пълно мнозинство го избрали за директор на следствието. Той е с много голям административен опит, отговаря на всички изисквания.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ