“Умните и красивите” политизират съдебната система от 10 години

355443429_1747888682310398_5562751482078039165_n

Татяна Жилова от Административен съд София-град е новият председател на Съюза на съдиите. Тя е избрана след Общото събрание на съсловната организация, което се проведе в сградата на Съюза на юристите и излъчи нов управителен съвет, предава news.lex.bg през септември 2021 година.

През същата година в една от софийските листи на коалиция „Демократична България“ от квотата на Демократи за силна България е вписан 23-годишният студент по право от УНСС Калоян Жилов. “Една от основните теми, които ще засягам, ще бъде свързана с важността на съдебната реформа”, пише във фейсбук профилът си Жилов и загадъчно допълва: „…смея да твърдя, че съм видял с очите си как правото девалвира още в кухнята (който знае-знае)“.

Тази обвързаност обяснява, защо политическата теза на „Демократична България“ за „несъстоятелността“ на настоящия състав на ВСС бе повторена от съдия Жилова в едно от интервютата си, които тя даде след като застана начело на съдийската организация.

Не за първи път председател на политизираната съсловна организация поставя под съмнение своя интегритет като магистрат. В случая актовете на Татяна Жилова, като съдия в АССГ, които често засягат решения на централната или местната власт, могат да бъдат атакувани именно с аргумент, политическите пристрастия на магистрата. Роднинската връзка между кандидата за депутат и шефката на ССБ показва пълното лицемерие на съдийското политбюро, което при далеч по незначителни случаи арогантно е атакувало неудобни за тях магистрати.

През 2017 г. като кандидат за депутат от „Да, България“ се пробва адвокат Генади Дишев, чиято съпруга – Атанаска Дишева, освен, че е най-ревностната защитничка на Панов в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, активно лобира в полза на интересите на ССБ в кадровия орган. Оказва се, че и за предстоящите предсрочни парламентарни избори има кандидатура, която разкрива задкулисните зависимости между политици, икономически кръгове и „независимите“ български съдии.

Кандидатурата на Лозан Панов за президент от ДБ е логична кулминация на арогантното политизиране на българския съд. В продължение на повече от десет години Съюзът на съдиите в България, като част от група неолиберални НПО-та, целенасочено прокарва политически и лобистки интереси в съдебната система, нарушавайки така конституционно установени принципи за разделение на властите и заложеното в Етичния кодекс на магистратите тяхно деполитизиране. При това „примерът“ на Лозан Панов далеч не е изключение. През 2017 г. като кандидат за депутат от „Да, България“ се пробва адвокат Генади Дишев, чиято съпруга – Атанаска Дишева, освен, че е най-ревностната защитничка на Панов в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, активно лобира в полза на интересите на ССБ в кадровия орган.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ