КУРИОЗ! Неграмотен, но със 100 фирми: НОИ разби престъпна мрежа за измами

нои

Дружество без обекти и фискални устройства, неграмотен и малоимотен собственик, служители, които не помнят къде и какво са работили, кой ги е наел, плащал ли е нещо – това е профилът на замесените в мрежа за източване на средства за обезщетения, разплетена от Националния осигурителен институт. Случаят е описан в новия информационен бюлетин на НОИ, публикуван на сайта на института.

Дружеството попада в полезрението на служителите по повод подадено заявление за отпускане на обезщетение за безработица. Проверка установява, че то не превежда осигурителни вноски, но пък декларира близък до максималния доход (за да са защитени правата на работника от пропуски по вина на работодателя, обезщетения се изплащат при начислени осигуровки, дори да не са платени). След като се установява, че собственикът е неграмотно лице и липсват всякакви признаци на истинско съществуване на дружеството, поисканото обезщетение е отказано.

Експертите обаче продължават да анализират данните и установяват, че въпросният „собственик“ се явява собственик и/или съдружник в множество други дружества, които също подават данни за лица, осигурени на висок доход, не превеждат осигурителни вноски, но теглят обезщетения. Така се стига до голям кръг от търговски дружества и лица, които са собственици на капитала на много дружества – средно по 20, но в някои случаи броят на тези дружества достига до около 100 на едно лице.

Тези крупни бизнесмени в масовия случай са ниско грамотни лица, които изпитват трудности да водят обикновен разговор, не са и чували за квалифициран електронен подпис (КЕП), но въпреки това са вписани в Търговския регистър като собственици на капитала и управители на десетки фирми, изтъкват от НОИ. Установява се, че фирмите се обслужват от едни и същи счетоводители, упълномощени с е-подпис да представляват собственика на фирмата и да подават от негово име данни. В един от случаите е установен абсурдът да се подават данни за осигуряване месеци след смъртта на собственика и титуляр на КЕП. Мрежата не е малка – действала е на територията на няколко поделения на НОИ.

В резултат на проверките са заличени данните на 140 лица, които ще трябва да възстановят взетите суми. Всъщност в описаната схема няма нищо оригинално като опит за измама, посочват от осигурителния институт. Преди време по същия начин се източваха обезщетения през т.нар. фабрики за бременни.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ