ТРЕВОГА! Кметове алармират: Асен Василев замразява парите за бедствия въпреки пороите

payimage-591046

В представените предварителни сметки за Бюджет 2023 от финансовия министър Асен Василев на практика са замразени средствата за бедствия и аварии, алармираха пред „Труд news” кметове от засегнатите от последните порои общини. Сумата, която Василев анонсира като „вдигната“, всъщност е старата, която бе заложена в проекта за Бюджет 2023 на служебното правителство – 130 млн. лева.

„Фондът за бедствия в проектобюджета на служебния кабинет беше разчетен за 80 млн. лева, в момента е вдигнат на 130 млн. лева с оглед на допълнителните събития, които се случиха. Към момента около 60 млн. лева от този фонд са изразходвани, т.е., при новия разчет има още около 70 млн. лева свободни плюс евентуално буфери, ако се наложат“, заяви Асен Василев по време на представянето на съдържанието на държавните приходи и разходи във вторник следобяд пред депутати от бюджетната комисия, а след това и пред медиите.

В проекта на Бюджет 2023 на служебното правителство бяха заложени 130 млн. лева за бедствия, но Асен Василев заяви, че уж увеличава средствата от 80 на 130 млн. лева.

В сайта на Народното събрание, където още стои публикуван проекта на Закона за държавния бюджет за 2023 година, ясно се вижда сумата, която служебното правителство е предвидило за бедствия в чл. 1, ал.2, ред 5,1 – 130 млн. лева.

От БСП вече отправиха критики към представените параметри на Бюджет 2023, като нарекоха сметките на Асен Василев „счетоводен документ“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ