Нинова бие аларма: Цъка сериозна бомба! Скандал за 1,2 млрд.лева ще взриви бюджета

корнелия нинова

„Може и да нямаме държавен бюджет за тази година, защото между т.нар. коалиция – ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС цъка една сериозна бомба, която трудно ще бъде обезвредена.“ Това каза пред журналисти в Бургас лидерът на БСП Корнелия Нинова, предава Флагман.

Днес тя се среща със структури от Бургаска област, Ямболска и Сливенска, за да провери готовността им за местния вот.

Малко преди това тя говори пред медиите по актуални теми.

„Има един скандал между „Продължаваме промяната-Демократична България“ и ГЕРБ-СДС, който е на път да взриви бюджета. Днес на тристранка се разискват финансовите рамки на НОИ и НЗОК. Там има една бомба, която цъка и не може да бъде обезвредена. Става въпрос за 1,2 млрд.лева от БЕХ. Асен Василев ги е заложил като приход в бюджета. Това са 100-процентовите дивиденти от енергийните дружества, които той иска да събере. Предвидил ги е като приход, но тези пари ги няма. Според него съществували два отчета на БЕХ – единият от февруари, в който тази сума фигурира и втори, няколко месеца по-късно, когато със счетоводни спекулации тези пари са скрити. Те обаче трябва да влязат като приход, защото срещу тях стои определен разход. В същото време коалиционният им партньор ГЕРБ-СДС чрез Делян Добрев сигнализираха прокуратурата срещу Асен Василев, че иска да вземе тази сума и да фалира БЕХ. От една страна коалиционните партньори спорят за тези пари, а от друга Василев се кара със служебния кабинет. Ето в това състояние влиза бюджетът в парламента. Това означава, че коалиционните партии могат да не гласуват заедно маркорамката, което ще доведе до нови плаващи мнозинства и в крайна сметка можем да останем без бюджет“, предупреди Нинова.

Според нея, ако ПП-ДБ и ГЕРБ не се разберат за тези 1,2 мрд.лева ще се режат разходи, вероятно социални, и това е една от причините БСП да не подкрепи финансовата рамка.

Корнелия Нинова смята, че при настоящата ситуация трудно ще влязат и пари от Плана за възстановяване, защото трябва в спешен порядък да се приемат 10 закона.

„Губим време, докато те се карат за регулатори, за постове, за каквото се сетят. Нито един от тези закони не помръднал. Тази коалиция не върши нищо в парламента, само си разделя постовете. В бюджета е предвидено от Плана за възстановяване да влязат 1,1 млрд.лева, които ако ги няма, ще стане страшно“, каза Нинова.

Тя подчерта, че БСП ще предложи свой проект за бюджет, в който дефицитът ще бъде вдигнат до 4 %.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ