Цирк в съда! Полицаят, прегазил Моника от Братаница, просто много бързал. Преценил грешно

6623c27862e1d9c1ef89761e9bf5cac3

Истината е, че моето дете го няма. Ние тъгуваме всеки ден, не можем да дишаме. Нашето дете си отиде, нашето дете изгни. Минаха 2 години, но за нас вече празници няма. Аз, ако знам, че ще го видя след 5, след 20 години, ще чакам. С нея си отидоха нашите мечти. Тя беше умна, беше отличничка. Каквото и да решите днес, ние си отиваме с нашата мъка. Едно ви моля, бъдете справедливи, предава 24 часа.

Тези думи изрече през сълзи майката на прегазената от полицай на пешеходна пътека в село Братаница Моника Блага Стоименова. Жената избухна в плач в залата на Пловдивския апелативен съд, докато магистратите изслушваха страните по делото срещу бившия служител на ГДБОП Владимир Панайотов. То беше върнато за повторно разглеждане, след като ВКС реши, че магистратите са игнорирали утежняващите вината обстоятелства и са надценили значението на смекчаващите.

Фаталната катастрофа стана на 19 юли 2021 г. Малката Моника пресичала на пешеходна пътека с брат си, когато колата на полицая я връхлетяла със 73 км/ч. Момиченцето починало малко след катастрофата от тежка гръбначно-мозъчна травма. Панайотов призна вината си пред магистратите в Пазарджик и получи 4 години и 8 месеца лишаване от свобода ефективно, но на втора инстанция наказанието беше намалено и сведено до условна присъда.

В залата адвокат Кирил Николов представи документи за психическото състояние на подсъдимия и на двете му деца. Защитникът поиска 17-годишният син на Владимир Панайотов да бъде разпитан, а на бившия полицай да бъде назначена психиатрична експертиза. Магистратите приеха писмените доказателства, отхвърлиха останалите искания като неоснователни.

“Становището на прокуратурата е, че Окръжният съд в Пазарджик е постановил законосъобразно решение. Подсъдимият е признал изцяло фактите и обстоятелствата и се е съгласил да не се събират нови доказателства. Основните аргументи на защитата са по актуализация на наказанието. В нито един момент не сме оспорвали наличието на смекчаващи вината обстоятелства”, каза пред магистратите прокурор Добринка Калчева. Тя определи като случайност това, че в катастрофата има само една, а не две жертви. Според нея наказание до 3 години, което да може да бъде отложено, ще бъде прекалено ниско и справедливата присъда ще бъде ефективно лишаване от свобода.

“Да, той е с изключително добра характеристика, служител на органите на МВР. Изтъкват се причини, че, видите ли, много е бързал, затова е нарушил правилата за движение и не се е съобразил, че трябва да охранява безопасността на най-уязвимите. Трябвало бързо да стигне за успешна реализация на водена от него оперативна разработка. Реализацията на коя разработка си струва да жертваме животи”, каза още прокурор Калчева. По нейните думи действията на Владимир Панайотов говорят за ценностната му система. Обвинителката добави, че не трябва да има различни присъди за сходни престъпления на полицаи, строителни работници или прокурори.

“Панайотов влиза в Братаница с превишена скорост, стига пешеходна пътека, обозначена със знак. 3 автомобили са изчаквали децата, но той не се съобразил, заобиколил и ударил Моника”, посочи един от представителите на пострадалите адвокат Борис Акалиев. Той критикува изказаното от подсъдимия съжаление като обясни, че Владимир Панайотов не бил потърсил родителите на загиналото момиче.

“Тук голямата дилема, която е много трудна за разрешаване, е приоритетът на генералната превенция. Не може да се раздават наказания индивидуално на хикс или игрек за това, че всички останали трябва да бъдат превъзпитавани”, каза адвокат Николов. Той определи действията на клиента си като погрешна преценка на ситуацията, а не престъпно безхаберие. “Не можем да се съгласим с прокуратурата, че понеже подсъдимият Панайотов е отдал приоритет на служебната си задача, той се е съгласил да гази пешеходци, за да си свърши работата. Става въпрос за тежка грешка в съпоставката на възможности и ситуация, която обаче не е плод на престъпно безхаберие и не очертава личността на подсъдимия с дефицит на морал”, заяви защитникът. Според него едно евентуално влизане на Панайотов в затвора не би го наказало допълнително, понеже той вече се превъзпитава заради последствията от катастрофата.

“Адвокатите на частния обвинител си позволяват да изтъкват, че ние не сме ги потърсили. Но как да го направим, като не знаем как да подходим към тях. Хора от контингента си позволяват да се възползват от мъката на родителите на Моника и ние не смеем да ги потърсим, защото не знаем как ще се изтълкува”, каза за лична защита Владимир Панайотов. Той поиска от магистратите да позволят на децата му да отраснат нормално. “Моля съдът да разгледа цялостното житие и битие с какво би допринесла една ефективна присъда. Аз, ако мога, ще направя всичко да я върна”, заяви подсъдимият.

След като изслушаха страните, магистратите определиха, че ще се произнесат в срок.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ