Зеленски: Путин няма да с успокои докато не ни избие! Радев: Не одобрявам даването на наше оръжие

румен радев

Президентът на Украйна Володимир Зеленски се срещна с българския си колега Румен Радев в сградата на президентството.

„Първо, искам да изразя нашата солидарност с народа на Украйна и с жертвите на тази жестока война, която бушува и в момента. Още в първия ден на нейното избухване аз заклеймих агресията срещу вашата страна“, изтъкна Радев.

„Тази декларация е важна стъпка в развитието на нашите отношения, но аз не приемам предоставянето на боеприпаси, особено от въоръжението на Българската армия. Аз като президент и главнокомандващ имам отговорности отбранителните способности на България да не отслабват“.

Радев изтъкна, че другата причина за неговата позиция е разширяването на конфликта, който застрашава сигурността в Европа.

„Продължавам да твърдя, че този конфликт няма военно решение. Все повече и повече оръжие трудно води до неговото решение. В тази връзка е важно да обръщаме внимание на последователни усилия на деескалация, прекратяване на огъня, търсене на мирно решение със средствата на дипломацията“, подчерта българският президент.

От своя страна Зеленски коментира: „Благодарен съм, че съм на посещение днес в София. Благодаря за поканата на прав на България. Подчертавам, че съм много благодарен за това, че хората на България действително подслониха голям брой украинци“.

„Хората на България разбират, че това не е конфликт, а война. Ако това е конфликт, държавата няма да я напуснат милиони хора. Имаме право на това, защото войната е изключително на наша земя“, добави той.

„Окупацията на атомна електроцентрала също не е конфликт, а открита война. Война на изтощение на Украйна“, подчерта той.

„Много съм благодарен на парламента за подкрепата с амуниции. Г-н президентът казва, че не подкрепя това, и го каза като върховен главнокомандващ. За да не отслабне вашата армия. Или пък не подкрепят усилването на Украйна. Това са различни неща“, каза още Зеленски.

„Всичко, което имате, ще бъде недостатъчно, да воювате с Руската федерация. Имате мощна армия, хората ви са добри. Но това би било недостатъчно със 160-милионна държава. Затова е хубаво да давате на хората, да могат да се защитават, да не дойде войната при вас, румънците, поляците.

Войната няма разстояние. Вие като върховен главнокомандващ ще ме разберете. Не дай Боже някоя трагедия да стане и вие да бъдете на мое място. И хората да не искат да ви помагат. Какво ще правите тогава? Ще кажете – Путин, взимай каквото искаш? Не сигурен съм, че няма да кажете това“, заяви украинският президент.

„Ваше право е да не подкрепят помощта за Украйна, но ми се ще да ме разберете. Убеден съм, че ние един ден ще бъде членове на ЕС. Украйна и ЕС, Украйна и НАТО трябва да има общи ценности“, посочи Зеленски.

„Путин няма да с успокои докато не ни избие. Вие не можете да се договорите с него“, категоричен беше той.

„Разбирам напълно вашите доводи, г-н президент. Много пъти употребих думата „война“. За мен това категорично е война“, отговори му Румен Радев.

„Аз вярвам, че крайна има своето място в ЕС. Но моят призив е такъв, в момента чувам думата победа. Ние бихме искали да чували повече и думата мир и водещите усилия да бъдат за постигане на мир“, подчерта той.

„Войната придобива и нови измерения и тези измерения отдавна напусна границите на Украйна. Само да спомена риска от радиоактивно замърсяване“, добави той.

„Ще ви кажа най-откровено на Запорожката АЕЦ. Там са всички отговори. Има дипломатически диалог относно електроцентралата. Диалог с Русия. Какво още трябва да използваме? МАГАТЕ ( Международната агенция за атомна енергия) общува с Русия, ООН общува с Русия, а централата е минирана. На нея се намира технически персонал, наши хора. Там има 500 войници“, отговори Зеленски.

„Руснаците завзеха електроцентралата, за да поскъпне цената на електроенергията“, посочи украинският президент.

„Ердоган и Гутериш се хващат за главата. Русия всеки ден измисля всеки ден как опашката за зърно да става все по-голяма. Ние не контролираме този коридор. Русия го завзе“, допълни той относно зърнената сделка.

Двамата държавни глави се оттеглиха да обсъдят предложение в областта на енергетиката при закрити врата, предава Блиц.

Преди срещата на „Дондуков“ 2, Зеленски бе в Министерски съвет, където с Денков подписаха декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ