Експерт за динята с ацетон: Случайно развален плод. Рискова е продажбата на парче

вирусолог

Не може да има ацетон в динята, най-вероятно става въпрос за развален продукт, в който протичат процеси на ферментация. Това отбеляза д-р Сергей Иванов, молекулярен биолог и експерт от асоциация „Активни потребители“ пред NOVA.

Той направи коментара си във връзка с проверката на Агенцията по храните на сигнал за купена диня с ацетон на столичен пазар, разпространен в социалните мрежи и от актрисата Весела Бабинова.

Със сигурност не е ацетон. Има две възможности – когато си купувате плод или зеленчук, който е извън сезон, крайно вероятно е той да е третиран с химикал, който ускорява узряването. Това най-вероятно са турски дини. Tам се използват много химикали, които не са разрешени в ЕС. Но това е по-малката възможност, коментира Иванов.

Когато ядете такива плодове и зеленчуци, не може да очаквате това да е нормален сорт – нещо му има, нещо е направено, за да може той да расте, да се ускорява узряването, обясни експертът.

По-голямата вероятност е просто вътре да е протекла спонтанна ферментация, да е развалена динята, смята експертът.

Няма ацетон в динята. Най-вероятно това е просто развален продукт – много често развалените продукти миришат по странен начин. Миризмата на ацетон е просто тип ферментация, със същия успех може да мирише на спирт, обясни той.

Когато нещо мирише лошо или странно, просто не го купувайте, посъветва той потребителите.

Рискова е продажбата на диня на парче – това създава предпоставка за развиване на бактериологични процеси, това създава предпоставки за по-бърза ферментация, обясни Иванов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ