Край на номинациите в ГЕРБ в Пловдив: Един от тях двамата ще е кандидат за кмет есента

7 Dni Bulgaria10.07.2023
1

Кметовете на районите „Тракия“ и „Централен“ Костадин Димитров и Георги Стаменов са получили най-много номинации за градоначалник на Пловдив на вътрешните партийни избори на пловдивската структура на ГЕРБ. Кандидатурата на Стаменов е издигната  във всичките шест районни организации, на Костадин Димитров – в пет, с изключение на „Западен“. Събранията в „Северен“ и „Западен“ бяха последни, проведени през миналата седмица.

В „Западен“ дружно за мястото на Здравко Димитров  е подкрепен кметът на района Димитър Колев, който е предложен и в други райони. Колев е номиниран и за районен кмет. Кметът на „Северен“ Стоян Алексиев е издигнат от съпартийците за нов мандат на поста. Иван Тотев, бивш градоначалник и несменяем областен координатор на ГЕРБ, е посочен за градоначалник във всички райони, но самият той вече няколко пъти казва, че няма намерение да се състезава на предстоящите местни избори, и едва ли ще се отметне от думата си.

Предстои местното ръководство да преброи гласовете на членовете си, част от които не са присъствали на събранията по различни причини, и да излъчи  фаворит, който ще бъде предложен за окончателно утвърждаване от Изпълнителната комисия. Последната дума за кандидат-градоначалник има Бойко Борисов, каквато е досегашната партийна практика.

До този момент изненади в партийния подбор в Пловдив няма. За районните кметове са номинирани всички  титуляри. Двама от шестимата – Костадин Язов и Стоян Алексиев, са издигнати само от актива в своите райони „Южен“ и „Северен“ и това е очаквано отношение на техните съпартийци, като се има предвид, че те открито подкрепиха Здравко Димитров за кмет на изборите през 2019 г., нежелан от местната партийна маса.

Номинациите показаха, че активът на ГЕРБ не приема претенденти за местната власт извън партията, макар че един от вариантите, обсъждан от ръководството, е на Изпълнителната комисия да бъде предложена и втора кандидатура – безпартийна и популярна.

В коментар пред „Дарик“ в петък местният лидер Иван Тотев заяви убеден, че този път решението за името на кандидата ще се вземе в Пловдив и тежката дума ще има местната структура на партията. Тотев даде да се разбере още, че това ще е изявен активист и разпознаваемо лице в ГЕРБ, а не кандидат от гражданската квота, защото това била волята на членовете на партията.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ