Остра атака срещу Асен! Гроздан му скочи: Вие сте премиерът в сянка, командвате всички останали министри

payimage-589571

Бившият регионален министър Гроздан Караджов атакува остро разчетите в бюджета, заложени от Асен Василев и дори го обвини в закононарушения. Депутатът от ИТН изрази силно съмнение за цифрите, заложени за събираемостта на ДДС и прогнозира, че няма да бъдат получени парите от втория транш по Плана за възстановяване.

В типичен стил, финансовият министър отсече, че лъжите от трибуната трябва да спрат.

В първата ни актуализация на бюджета, преизпълнихме приходите, заложените приходи, НС ги завиши със 700 милиона и пак се изпълниха. Гарантирам ви, че ще изпълним данъчните приходи. Там няма илюзии, а работа на НАП и митници, която си я вършат, увери Василев.

През май заварихме минус милиард и 200 дефицит, а през юни бяхме на излишък. Наваксаха се милиард и 400 милиона, каза той.

За Плана той заяви, че за енергетиката трябва да се приеме доклад на комисията за енергиен преход и промени в закона на енергетиката, които, Министерството в момента пуска на обществено обсъждане.и Нито е нужно либерализация на пазара, ако четете Плана, ще видите кога влиза тази либерализация – чак в края на 2025-а. Нито е нужна каквато и да е работа по Маришкия басейн, което подлежи на договаряне. Проблеми няма, освен ако смятате че НС няма да успее да приеме тези закони, върна хвърлената ръкавица министърът.

По повод разправиите за дивидента на БЕХ, Василев разказа, че имат кореспонденция с министъра на енергетиката, че БЕХ ще е в състояние да внесе дивидента в този размер по законосъобразен начин, увери Василев

По отоношение свободната цена на тока, са си съвсем конкретни стъпки за либерализциране на пазара на енергия, отвърна остро Караджов. Ако не го направите, няма да дойдат парите от втория транш. Трябва да прочетете по-внимателно каква е написано там. По параметъра ДДС 13 процента, вие казвате, че доказателството, че ще се съберат 13 процента е, защото сте го заложил в Бюджета. Но това е грешка. Давате ни пример със себе си от миналата година. Щом миналата е станало, значи и тази година ще се случи, имаше много голяма инфлация, но тая година имате обратен наклон, няма да стане, отсече Караджов.

Да, ще говорим в края на годината. Не казвам, че нямате кореспонденция с енергийния министър, скастри го Караджов.

Вие сте премиерът в сянка, командвате всички останали министри, атакува той. Това, че вие двамата сте се разбрали да нарушите търговския закон, не го прави достойна постъпка, това е закононарушение, ще си получи съдебното решение, разгневи се бившият регионален министър.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ