Какво става на „Кърниградска“? Оттеглят кандидатурата на Васил Терзиев за кмет на София!?

7 Dni Bulgaria13.07.2023
357359326_10159736986662737_3001024637771237139_n

Оттеглянето на кандидатурата на Васил Терзиев за кмет на София предстои в близките дни, а причината са тежки атаки от структури и симпатизанти на „Да, България“ и ДСБ, съобщава „Труд news“, като се позовава на активисти на двете структури. В централите на партиите, оглавявани от Христо Иванов и Атанас Атанасов, всеки ден пристигали писма срещу кандидатурата, в които десни избиратели обяснявали защо не могат да гласуват за Терзиев. В писмата се припомняло, че дядото Васил и неговия брат Тодор, не просто са били от ДС, а са олицетворявали мракобесието на Държавна сигурност.

Освен, че са били генерали от ДС, Тодор Терзиев е и дългогодишен партиен секретар на МВР, а Васил Терзиев в Централната контролно-ревизионна комисия на БКП. Бащата на кандидата за кмет на ППДБ е бил офицер от Първо главно управление на ДС.

Симпатизанти на ДБ предупреждавали ръководството на партията, че ще стане като през 2005 г., когато на частичните избори за столичен кмет СДС издигна Минко Герджиков. След като лъсна ДС миналото на Герджиков, който се оказа щатен сътрудник на Първо главно управление на ДС, той успя да събере под 7% подкрепа. „Сега Терзиев няма да получи и 5%”, предупреждавали Христо Иванов членове на партията. Други припомняли, че родителите им са били репресирани от такива, като дядовците на Терзиев и гласуването за него би било гавра с паметта им.

На Иванов и Атанасов нееднозначно било казано, че този път загубата на вота в София ще платят с оставките си. Членове на ДСБ разказват, че оправданието за кандидатурата на Васил Терзиев било с „Продължаваме промяната“.

Всъщност, Терзиев е персонална кандидатура на Кирил Петков, който и след разкритията за ДС миналото на рода му, продължавал твърдо да стои зад Терзиев, който бе един от най-щедрите спонсори на „Продължаваме промяната“. Той и неговият съдружник от Telerik Светозар Георгиев дариха 80 000 лв. на ПП за първата предизборна кампания. За втората Светозар Георгиев дари 100 000 лв., а Васил Терзиев – 50 хил. лв.

Активисти на ДСБ предлагали, за да се избегне конфузът с кандидатурата на Васил Терзиев, да му бъде предложено да оглави на доброволни начала Обществен съвет за София, който да се превърне в инкубатор на идеи за развитие на столицата.

Имало вариант и да се мисли за по-широка дясноцентристка кандидатура, а с предложението за такава отказът от Терзиев, се очаквало да мине като по-лек провал.

Борис Бонев вече обяснявал, че не би имал нищо против именно той да е новият кандидат. В интервю пред БНР Бонев призна, че са подценили „обема и ефекта на атаката срещу кандидата на ППДБ и „Спаси София” за кмет на София Васил Терзиев заради принадлежността на неговия баща, дядо и други роднини към ДС“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ