Гръм в ефир! Адм. Ефтимов обяви колко сили на НАТО ще дойдат в България и къде

амд емил ефтимов

В момента основата на сухопътния компонент в България са двете български бригади, многонационалната бойна група. Ще бъдем готови да приемем още сили на НАТО – съюзни сили и средства. Това заяви в предаването „Още от деня“ по БНТ началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Той обясни, че след срещата във Вилнюс ще бъде създаден и дивизионен щаб у нас. Адмирал Евтимов добави, че този многонационален дивизионен щаб ще може да поеме командването на силите и средствата на България и НАТО.

Началникът на отбрата внесе още яснота къде ще бъдат разположени силите: „Ще бъде усъвършенстван войсковият район в Кабиле и Ямболско, там предвиждаме да бъде изградена съответната инфраструктура. Авиобаза Безмер, за да може да бъде разположен авиационен компонент. За да може да се направи композицията, системата за командване и контрол. Нашият принос е създаването на многонационален дивизионен щаб на българска територия.“

Адмирал Емил Ефтимов коментира, че още не се знае каква ще е финалната бройка на силите на НАТО, които се очакват на българска територия. Той заяви, че всичко зависи от динамикета на ситуацията и от сценария на бойните действия.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ