Математик от БАН бие тревога: Има системно недоваксиниране! Грози ни епидемия

проф. огнян кунчев

„Нещото, което е актуално, е, че имаме огромен спад на случаите на морбили. През 2020 година са 257 случая, а през 2022 – един. Но сега, когато няма мерки срещу Ковид-19, може отново да тръгне. Тревожното е, че има системно недоваксиниране през последните 20 години. Има опасност от взрив – епидемия от морбили“, заяви математикът от БАН проф. Огнян Кунчев пред Bulgaria ON AIR.

Затворихме страницата с Ковид-19, но ще се наложи отново да се отвори, не знам след колко време. Преди няколко дни направихме конференция, която използвахме да съберем нашите доктори и математици, които се занимават с моделиране в епидемиологията, а от една от идеите беше това, което до момента не се случи в момента – няма направена масова конференция, която да се занимава с поуките или равносметките от пандемията.

Една от поуките е социалното дистанциране и носенето на маски. Ваксините също са важни, но се оказа, че ако искате да имате незабавен ефект – трябва дистанция и маски, обясни той.

По думите му второто полезно се оказва дистанционната работа, или т.нар. home office.

„След като може да се използва, да се прилага. Той е част от социалното дистанциране. И вече след това е подготовката на здравната система. А по време на пандемията в един момент здравата система се пукаше по шевовете, не достигаха места за хоспитализирани. И идеите за тези поуки е да бъдем по-подготвени и да знаем какво ни очаква“, допълни проф. Кунчев.

Mатематикът е на мнение, че в момента сме много по-подготвени за Ковид-19.

„Оказа се, че Омикрон, който е много заразен, се прекарва лесно. Омикрон не може да бъде получен от Уханския вирус. Той възникна сам по себе си, но това беше за мен най-тревожното нещо. Това означава, че може да възникнат още вируси, които са по-лоши“, поясни той.

Проф. Огнян Кунчев показа таблица, в която се вижда, че България е на първо място по жертви с Ковид-19 в трудоспособна възраст.

„20% от хората, които са починали в България, са били активни хора – това е много голямо число, а в другите държави тези хора са не повече от 10%. Средно на седмица в България са умирали по 2000 души, но когато се появява Ковид-19 – на седмица са умирали от 3000 до 4000 души, двойно повече. Когато затихна пандемията, затихна и свръхсмъртността“, коментира математикът.

От статистиката става ясно, че процентът на неваксинирани хора, постъпили в болница, е много по-голям от този, в който ваксинирани са били хоспитализирани. При починалите таблицата е сходна – много повече са жертвите, които не са били ваксинирани.

Той припомни, че и ваксините трябваше да бъдат реадаптирани към Омикрон варианта.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ