НАПРЕЖЕНИЕ! Ръководството на ДБ е в капан, Радев и ПП редят тайно кметове за изборите наесен

румен радев кирил петков

За кметските избори наесен вървят задкулисни договорки между хората на президента Румен Радев и “Продължаваме промяната”, като целта е в колкото може повече общини да се установи контрол върху местната власт, съобщиха за “Труд news” членове на националното ръководство на ДБ. Информация за скритата колаборация между президентството и актива на Кирил Петков дошли до Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов от структури на формациите в страната. А поводът бил, че след съставянето на правителство начело с премиера Николай Денков, странно са потънали сигнали за купуване на гласове, подадени срещу функционери на “Промяната” от последните извънредни избори за парламента. “Ръководството на ДБ е в капан и трудно можем да обясним на своите как излизаме от коалиция точно в този момент”, признаха пред “Труд news” депутати.

Съмненията за задкулисни договорки за кметските избори между хората на Румен Радев и ПП се потвърдили през последните дни, когато от ПП буквално започнали да свеждат до знанието на ДБ кого смятат да номинират за кмет в областни и общински центрове, а евентуални кандидати на ДБ били отхвърляни с най-различни мотиви, признаха от ДБ. Правело впечатление, че там, където пропрезидентските активисти имали влияние, ПП не бързали с номинациите и говорели за надпартийни кандидатури.

Политици от ГЕРБ, БСП и ДБ разкриха още преди месец пред “Труд news”, че Румен Радев се е прицелил в местния вот и чрез инициативни комитети по места ще се опита да внедри в местната власт свои градоначалници. Пропрезидентският кръг обаче е приел стратегия да не се конфронтира с ПП, а да работи в една посока, като удобно били забравени “грехове” на “Промяната” и дори репликата на Кирил Петков от прословутия запис по време на заседанието на ПП “направихме ала-бала през президента” за резултатите от предни избори.

От ПП в момента налагат навсякъде свои кандидатури за кметове, а от ДБ се очаква да подкрепят номинациите и листите за общински съветници, но да стоят встрани, защото “хората искали да видят нови лица”, обяснявали на всякъде функционерите на ПП. От ДБ са изнервени и от факта, че уж коалиционните им партньори изкарвали на преден план финансовата обезпеченост на кандидатите си или на кръгове около тях за разлика от фаворитите на ДБ. Най-драстичният пример бил със София и бизнесмена с ДС роднините Васил Терзиев. “Тази практика буквално се мултиплицира в областни градове”, обясниха от ДБ и дадоха пример с Варна и отстраняването на депутатката от ДБ Стела Николова от кметската надпревара за сметка на бизнесмена и бивш областен от ПП Благомир Коцев.

Само преди седмици на национален форум на ДСБ лично бившият премиер Иван Костов дал да се разбере, че е информиран в детайли за двойната игра на ПП с пропрезидентската линия. Костов не спестил и мнението си за ротационния министър-председател в лицето на Николай Денков. “Буквалните му думи бяха, че Денков не става за премиер”, каза пред медията участник във форума. В няколко заседания и при различен формат от ДБ отчитали като грешка коалицията с ПП, потвърдиха дългогодишни членове на ДСБ.

От няколко дни структурите на ДБ в страната адмирират номинацията на проф. Вили Лилков за кмет на София и призовават в писма ръководството на ДБ да припознае Лилков за свой кандидат, а не спуснатият през ПП Терзиев. В ДБ са гневни на уж публичното противопоставяне между ПП и Румен Радев, което вървяло твърде еднопластово само по оста за изказвания за Украйна, но в много общини вече се виждал явен синхрон между “враждуващите” групи.

В същото време активисти на ДБ припомнят, как точно проф. Вили Лилков и негови съмишленици призоваха в името на отнемането на властта от Румен Радев чрез безкрайните служебни правителства, да се състави проевропейско правителство след последните парламентарни избори. Сега от ПП консумират наготово управление, за което нямат голям принос, но имат огромни властови амбиции, коментират още от ДБ. И дават пример с кадровите смени, които навсякъде по министерства се правят с хора на Кирил Петков и Асен Василев, но твърде малко от верните кадри на президента Румен Радев са сменени, като например в енергетиката или в МВР.

Проф. Вили Лилков прие номинацията: Докато ние стачкувахме, те разнасяха куфарчетата!

Приемам да бъда кандидат за кмет, издигнат от тези, които също не могат да забравят, защото онази надежда от големия син митинг на площада не трябва да угасва, а отвоюваната свобода не трябва да бъде предадена. Време е София да влезе в XXI век – дължим го на нашите деца!

Това обяви вчера проф. Вили Лилков, чиято кандидатура за кмет на София бе издигната в събота от Инициативен комитет, в който влязоха политици, артисти, журналисти и икономисти. По-известните имена в него са Богдана Карадочева и Стефан Димитров, бившите министри от кабинета на ОДС (1997-2001) Надежда Нейнски, Валентин Василев и Муравей Радев, Васко Кръпката, Евгений Михайлов, публицистът Иван Стамболов (Сула), бившият военен министър Николай Ненчев, лидерът на КОД Петър Москов, проф. Кирил Топалов и др.

Ето какво още пише проф. Лилков в отговора си, че приема номинацията:

“Помня първия голям син митинг. За него се съобщаваше от човек на човек. С приглушен глас и неволно озъртане. Защото още имаше страх, голям страх. После се събрахме, бяхме много и ставахме все повече. И някой извика “Долу БКП”! Звучеше нечувано, невероятно и невъзможно. Гледах озарените лица на хората наоколо, сълзите и надеждата в очите и виждах – раждаше се българската свобода.

По същото време зад дебели стени гаулайтерите на 45-годишния режим се преустройваха. За тях това беше операцията, която трябваше да трансформира политическата им власт в икономическа. И докато ние пеехме, протестирахме, танцувахме, стачкувахме или гладувахме, те разнасяха куфарчета с пари. Когато разграждахме комунизма, червената номенклатура и старата Държавна сигурност, създадоха нова олигархична мрежа и построиха капитализма, но за себе си.
Така минаха над 30 години от живота ни. Днес от нас се иска просто да забравим! Да забравим куфарчетата, фалитите на банките, инфлацията, опашките и купоните. Да забравим репресиите срещу онези, които режимът през зъби наричаше бивши хора.

Аз няма да забравя и няма да сключа тази сделка! И не мога да се правя, че не виждам как София продължава да се управлява по системата “наши хора” – некомпетентно, “на парче” и расте, без да се развива. Имам опит, познавам столицата и нейните проблеми и съм готов с истинските решения!

След номинацията на Васил Терзиев и Вили Лилков тръгна петиция за предварителни избори за общ десен кандидат.
Десните имат опит за това от 1996 г.

Адвокатът Петър Славов, бивш депутат от ДБ, юрист и икономист, депутат в 43-то НС и председател на сдружение “Гражданска платформа”, пусна петиция във Фейсбук за провеждането на предварителни избори за излъчването на общ кандидат на демократичната общност за кмет на София. Ето какво предлага той:

“Цял ден чета пререканията между хора – довчера част от една демократична общност, които сега защитават “своя” си кандидат-кмет като най-достоен. Само че демократичният подход в случая беше не всяка част на общността да бърза да номинира своя фаворит, а в открити предварителни избори да се явят всички кандидати за кмет на столицата и общността заедно да избере този, който да я представлява!

Другото е ново разцепление, което помага на статуквото да запази 15-годишното си лошо управление на София и след тези избори.

“Недъзите на демокрацията се лекуват с повече демокрация”, гласи една популярна максима и сякаш ни подсказва решението – провеждане на отворени предварителни избори между двамата (а защо не и други) кандидати, за да бъде излъчен ОБЩ кандидат на демократичната общност, подкрепен от ВСИЧКИ граждани с демократични убеждения, които не приемат досегашния модел на управление на любимия ни град”, завършва Петър Славов.

До вчера следобед петицията бе подписана от известни представители на дясното пространство като Методи Андреев, инженер, депутат в 38 и 43-то НС и бивш председател на Комисията по досиетата, Цецка Бачкова, политолог, депутат в 45-то и 46-то НС, Горан Благоев, историк и публицист, Методи Лалов, юрист, общински съветник, Юлиана Николова, икономист и преподавател и други.

Предварителните избори не са нещо ново при десните партии. Припомняме, че през 1996 г. се проведоха такива избори за кандидат-президент на СДС между Петър Стоянов, Александър Йорданов и Асен Агов. Спечели Петър Стоянов, а по-късно той победи отново в предварителни избори и действащия президент Желю Желев и така стана общият кандидат на десницата, По-късно през ноември той победи с голяма разлика кандидатът на БСП Иван Маразов.

Христо Панчугов, политолог: Вероятно ще видим местни корпоративни интереси

Не мисля, че в момента съществува хипотеза, че Радев играе задкулисно с ПП за местните избори. Ако все пак играе, той го прави с хора, които е назначил в периодите на служебните си правителства. Ако има съвпадение, то е по-скоро на лична основа, а не е политически подкрепено. Той вероятно ще стъпи на областни управители, които още не са сменени, а са назначени по негово време. Вероятно ще видим някакви местни корпоративни интереси, които са го подкрепяли през назначенията, които той правеше. Това е някакъв местен ресурс, който той може би планира да ползва.
Ако ППДБ не са скъсали окончателно с Радев, това ще им е смъртната присъда, така че се надявам да са го направили. Но според мен това минава през извинение към всички хора, които подлъгаха, че Радев е нещо повече от това, което е.

Проф. Антоанета Христова, политически психолог: Интересът на Радев е в левия спектър на политиката

Не виждам връзка между ПП и Радев. Опитвам се да видя реално кои са факторите, които определят интересите и на Радев, и на ППДБ, и на ГЕРБ. И за момента не виждам преплитане на интереси между Радев и ППДБ.
По принцип ДБ няма да има очи да се събере отново с Радев, тъй като в момента ДБ и нейните членове се срамуват от това, че са клечали пред президентството. Това е може би един от най-големите символи на атака срещу ДБ. Дали има втори план между ДБ и президента? Тук не съм толкова сигурна, защото самите представители на течението около Христо Иванов – “Да, България” – според мен е с много ясен ляв уклон. А при всяко положение интересът на Радев е в левия спектър на политиката. Така че не бих могла да съм сигурна по отношение на втори план.

Мартин Табаков, доктор по политически науки: Нека Терзиев да даде оценка за Румен Радев

Нека кандидатът на ППДБ Терзиев ни даде своята оценка за управлението на Йорданка Фандъкова, но нека ни запознае и с тази си за Румен Радев. Нямаше да питаме, ако знаехме.

Вили Лилков е човек-биография, с ясна гражданска, политическа и научна последователност. Но ако позициите на Вили са ясно проследими назад във времето, то това не е така в случая с номинацията на либералните формации. Те ни предлагат котка в чувал; ние не знаем дали тя е черна или бяла, дали лови мишки или не. Единствено знаем, че чувалът е на ДС. А преди стартъпите са били сатрапите.

На идващите избори за кмет на София на моята визитка ще пише: един морален и добродетелен човек.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ