Скръбна вест! Почина първата жена директор на Народната библиотека – Константинка Калайджиева

Калайджиева

Напусна ни Константинка Калайджиева – първата жена директор на Народната библиотека и един от доайените на библиотечната теория и практика в България.

Родена на 5 декември 1921 г. в София в семейството на българи от Кукуш – Егейска Македония, К. Калайджиева посвещава целия си професионален и житейски път на библиотеките, предава Лупа.

През 1946 г. завършва немска филология в Софийския университет, а през 1948 г. завършва шестмесечния Стажантски курс за библиотекари с висше образование, организиран в Народната библиотека, след което остава да работи в нея като организатор на този курс.

През 1950 г. е изпратена в Комитета за култура, където създава и ръководи в продължение на две години отдел „Библиотеки“. Участва в създаването на Държавния библиотекарски институт. През 1952 г. се връща в Народната библиотека, като в продължение на 27 години е част от нейното ръководство – от 1956 до 1965 г. е заместник-директор, а от 1965 до 1983 г. е неин директор.

Константинка Калайджиева има над 250 публикации (книги, студии, статии, доклади и др.), издадени у нас и в чужбина. За мащабната си дейност и висок професионализъм тя получава международно признание, като е изборана за член на Изпълнителния комитет на ИФЛА, международен консултант и един от тримата членове на Съвета по библиотечните въпроси към Генералния секретар на ЮНЕСКО.

За своя огромен принос в развитието на библиотечното дело в България тя е удостоена със званието „Заслужил деятел на културата“, носител е на много държавни отличия, сред които и орден „Св. св. Кирил и Методий“, І степен.

През 2016 г. отказва най-високото отличие на Министерството на културата – наградата „Златен век“, като посочва, че наградата няма стойност заради „липсата на адекватна държавна политика в областта на библиотечното дело“ и е факт, че „постиженията, заради които е присъдена наградата на Министерство на културата, вече не съществуват“.

Поклон пред паметта ѝ!



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ