Нинова притисна енергийния министър: Прикривате ли корупция в служебния кабинет на Радев?

payimage-590459

„Имате ли информация за оказван натиск върху служители на Министерството на енергетиката за оказван натиск да променят подадена цена и прикривате ли корупция в служебния кабинет на Радев?“

Тези въпроси отправи към енергийния министър Румен Радев лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на парламентарния контрол.

Тя подчерта, че въпросът е задаван неколкократно и на министъра на правосъдието, и на предишните министри от служебния кабинет, питане са отправяли и от ПП, и от ДБ, защото става въпрос за независимо и обективно журналистическо разследване. „И защото служебният министър на енергетиката Христов си позволи публично и в ефир да заплашва журналисти“, посочи лидерът на БСП.

По думите ѝ първият важен въпрос е има ли енергийният министър информация за оказван натиск върху служители в министерството на енергетиката да променят подадената цена.

„Второ, Вие казвате следното – и днес, и в писмените отговори, които сте давали на нашите колеги – до май 2023 подаваната цена е от Лукойл. От 2007 до 2023 една и съща методика, един и същи подход. Договорът с въпросната фирма „М-Форма“, която в журналистическото разследване се твърдеше, и ние смятаме – се е облагодетелствала незаконосъобразно с 2 млн. лева, е сключен на 11 май. Току-що казахте, че новата методика към ЕК е подадена на 19 май. Т.е. сключен договор при едни условия на 11 май и 8 дни по-късно подадена нова методика, нови цени, взети от борсата за пръв път от 2007 г. насам. Е, много е специална тази фирма „М-Форма“, обърна се към министър Радев Корнелия Нинова.

Корнелия Нинова посочи поредица от противоречия в отговорите, които енергийният министър е давал досега: „На 16 юни 2023 г казвате на народен представител: „Министерство на енергетиката няма отношение нито към обявената от Министерство на правосъдието процедура, нито към сключените договори за доставка на горива за нуждите на Главна дирекция към Министерството на правосъдието.“ Т.е. прехвърляте – Крум Зарков е виновен. В следващо писмо, 3 дни по-късно от 19 юни пишете, че сте изпратили писмо до Министерство на правосъдието за преценка на ефекта върху изпълнението на договора, както и за условията, заложени в обществената поръчка в резултат на променената цена.

И попита: „Значи, един път нямате отношение към тази работа, вторият път изпращате на правосъдното министерство писмо, с което казвате преценете си ефекта как ви се е отразила смяната на цените, колко пари някой е спечелил от това и трети път казвате – хем нямате отношение към тази работа, хем назначавате проверка на инспектората, който приключва с доклад. В крайна сметка, какво правите – имате ли нещо общо с тази работа? Веднъж енергетиката няма – виновен е само Крум Зарков в правосъдието. Втори път давате указания на правосъдието, трети път правите проверка на инспектората.“

Лидерът на БСП беше категорична, че тези противоречия поставят въпросите – знае ли енергийният министър за оказан натиск върху ваши служители да сменят цените и опитва ли се да прикрие корупционна сделка, извършена по време на служебния кабинет между две служебни министерства – на правосъдието и на енергетиката, чрез това, което отговаря сега?

Според министър Радев няма безспорни констатации за оказван натиск върху служители на министерството да манипулират и да променят цените на горивата в седмичния бюлетин. И това било отразено в подробен доклад на инспектората.

По отношение на втория въпрос той отрече да прикрива корупция.

„Говорите за някакъв загадъчен доклад – той не е секретен и би трябвало констатациите, които са в него, да бъдат достояние на българските граждани. Защото става въпрос за пари на българския данъкоплатец, харчени от правосъдното министерство. Казахте и, че няма безспорни доказателства за натиск – да разбираме ли, че има спорни доказателства? Затова – нека докладът стане достояние на хората. А вие кажете кратко и ясно за какво става дума в него“, репликира го народният представител от „БСП за България“ Христо Проданов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ