Жесток скандал в НС. Цялата група на ,,Възраждане“ обсади трибуната: Вън! Спрете да говорите

възраждане депутати

Пореден бесен скандал избухна в парламента. Този път причината бяха страстите около прекратяването на концесията на Лукойл на пристанище „Росенец“. Оказа се, че това може да се случи окончателно само два дни, след като предложението беше направено от лидерите ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС в сряда и бе прието на първо четене по-рано днес.

След като парламентът гласува законовата промяна на първо четене, от ДПС предложиха да бъде гласувано и на второ окончателно.

Повод за скандала стана отказа на председателстващата заседанието Росица Кирова да даде думата на Николай Дренчев от „Възраждане“ за процедура.

Вместо това тя прикани Хамид Хамид от ДПС да прочете доклада на икономическа комисия за прекратяването на концесията на „Лукойл“. Хамид започне да чете, но от „Възраждане“ наобиколиха трибуната и се опитваха да го прекъснат, предава novini.bg.

Пред това хората на Костадинов възнегодуваха от факта, че Росица Кирова допусна до второ четене прекратяването на концесията и не взе предвид думите на Цончо Ганев, че „Възраждане“ има намерение да внесе промени между първо и второ четене.

Това накара цялата парламентарна група на „Възраждане“ да скочи на крака и да отиде до трибуната, за да не позволи на Хамид Хамид да се изкаже. Според „Възраждане“ така грубо се показвал парламентаризмът.

„Вън, нищо няма да четеш“, „Искаме процедура“, „Спрете да говорите“, викаха депутатите на Костадинов. Росица Кирова се опита да ги усмири, но безуспешно. „Моля ви, седнете си по местата. Веднага след г-н Хамид ще дам думата на г-н Дренчев за процедура“, обяви няколко пъти тя.

Хамид Хамид продължаваше да чете, но нищо не се чуваше и разбираше, защото депутатите от „Възраждане“ не спираха да викат и крещят. В крайна сметка Хамид прочете доклада, но това не успокои хората на Костадинов.

Впоследствие Дренчев отстъпи правото си на изказване на лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

„Това, което се случва тук в това НС, минава всякакви граници. Че не е народно, е ясно. Че е сбирщайн – също е ясно. Защо изнасилвате брутално правилника?

Нали в страната има и други юристи. Не са само тези в НС. Ще вземете незаконно решение. Това, което правите, като говорител на мнозинството – обърна се той към Росица Кирова -, не ви прави чест. Има и други съдилища, Конституционния съд. Това, което правите в момента, е прострелване в крака за пореден път. Освен ако не сте купили или уплашили КС, или американският посланик не е ходил да говори там“, вбеси се лидерът на „Възраждане“.

„Истината е, че такива незаконни решения унищожават легитимността на държавата. Унищожихте държавността за пореден път. Срамната коалиция на ПП, ДПС и ГЕРБ, които имат най-големия опит в управлението на държавата.

Тази срамна коалиция унищожава българската държавност. Срам за тези хора. За ПП гласуваха хора, които бяха против ГЕРБ и ДПС, а сега те са изтривалката на ГЕРБ и ДПС.

По-голям срам за НС едва ли има. Такова масово потъпкване на закони, правилник, Конституцията, едва ли сме виждали“, продължи Костадинов.

„Искахме процедура, Дренчев половин минута си държа ръката, а вие дадохте думата на Хамид Хамид. На базата на какво? Това е абсурдно и не бива да се допуска. Защо толкова брутално погазвате законите, какъв е този дивашки брутален фашизъм?

Това нещо трябва да бъде спряно. Вие забравяте ли какво се случва в държавата в последните години? Ще изкарате хората на улицата. На ПП и ДБ на тях ще излязат собствените избиратели, които ще ги плюят по улиците заради слугинажа на ДПС и ГЕРБ. Не погазвайте законите, не погазвайте Конституцията“, предупреди остро лидерът на „Възраждане“.

„Превръщате България в пародия на държава, а НС в позорно“, бе категоричен Костадинов.

Отговорът от заместник-председателя на НС не закъсня. „Още преди да беше приключило второто прегласуване Хамид бе вдигнал ръка, Дренчев бе втори“, каза тя.

След това заради безредиците в зала, депутатите отново прекъснаха временно работата си.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ