Асен Василев призна: Гръмне ли АЕЦ „Запорожие“, всички цени ще се изстрелят в небесата

payimage-593510

Дефицитът за 2024 г. ще нарасне, колкото нарасна и през тази година. Вече трета година стоим на 3% дефицит, ще продължим и занапред. Ако се случи нещо с атомната централа в Запорожие, всички цени ще се изстрелят в небесата. Прогнозите са на финансовия министър Асен Василев, изразени в интервю за изданието „Банкер“. И е на мнение, че забраната за вноса на украинско зърно е била неразумна мярка.

По думите му дефицитът за 2024 г. ще излети нагоре толкова, колкото излетя и през тази година.

„През миналата година прогнозираха 7-8, дори 10%, но се видя, че при едно нормално планиране дефицитът е 3%, без да вдигаме данъците. Миналата година беше 2,9% на начислена и 0,8% на касова основа.

Стана ясно, че България може да бъде нормална европейска държава, с нормална европейска социална политика. И да си запази инвестиционната програма на нива, които даже не могат да бъдат изпълнени. Не е нужно нито да ядем постна пица, нито да затягаме коланите“, убеден е финансовият министър.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ