Тайната падна! Управителят на БНБ разкри: „Боже, пази България“ ще пише върху монетитe

payimage-594226

Управителят на БНБ Димитър Радев обяви в интервю за БТА, че на последното си заседание Управителният съвет на БНБ е взел решение да „бъде възпроизведен дизайнът на настоящите разменни монети, което ще осигури приемственост в използваните парични знаци“. Това означава, че върху евромонетите ще бъдат запазени образите на Мадарския конник (на монетите с номинал от 1 до 50 евроцента), на Св. Иван Рилски (от 1 евро) и на Паисий Хилендарски – на монетата от 2 евро, като на гурта (отстрани) на последната ще има надпис „БОЖЕ, ПАЗИ БЪЛГАРИЯ“. Освен това се предвижда думата „стотинки“ също да бъде запазена при графичното оформление на родните монети, които ще бъдат с еврови номинали.

В интервюто за БТА Радев смята, че е необходимо „едновременно затягане на монетарната и фискалната политика, за да се противодейства на инфлацията“. Според него намерението да се задържи бюджетният дефицит в рамките на 3% от БВП е „стъпка в правилната посока“ и смята 1 януари 2025 г. за целева дата за приемане на еврото.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ