Съдът реши: Незначително е превишена скоростта – с 23 км/ч, с която полицаят уби 7-годишната Моника

майка моника

“Превишаване на скоростта с 23 км/ч в никакъв случай не може да бъде определено като значително, защото то в минимална степен надхвърля установения предел за движение в населено място.”

Това е един от мотивите присъда от 4 години и 8 месеца затвор да бъде намалена на 3 години условно. Първоинстанционният съд – окръжният в Пазарджик, осъжда полицая Владимир Панайотов, който прегази 7-годишната Моника Стоименова в село Братаница, но апелативните магистрати в Пловдив намаляват наказанието му, предава 24 часа.

Момичето пресичало на пешеходна пътека с по-големия си брат, когато колата на служителя на сектор “Борба с организираната престъпност” го връхлетяла със 73 км/ч. На 25 май т.г. Върховният касационен съд (ВКС) отмени условната присъда, защото втората инстанция е игнорирала утежняващи отговорността на шофьора обстоятелства и в същото време неправилно е анализирала смекчаващите. Делото беше върнато за ново разглеждане на друг състав на Апелативния съд в Пловдив.

Трагичният инцидент, при който загина малката Моника, се случи на 19 юли 2021 г. Владимир Панайотов бил зад волана на “Шкода Октавия”, като пътувал по служебни задачи.

Около 11,30 ч влязъл в Братаница по главния път, като според експертите няма как да се е движил с по-малко от 73,30 км/ч. Движението било двупосочно с непрекъсната линия, но полицаят карал в лявата лента, като изпреварвал недопустимо колона от коли.

Въпреки ограниченията, маркировката и знака за пешеходна пътека водачът продължил по пътя. В този момент шосето пресичали Моника и 9-годишният брат.

Децата вървели по зебрата, тъй като на отсрещния тротоар продавали сладолед. Другите коли спрели, за да дадат път на децата, но блокирали видимостта на Панайотов, който забелязал 7-годишното момиче едва на около 40 метра. Заради прекалено високата скорост ударът се оказал неизбежен. При движение със 73 км/ч колите имат нужда от близо 50 метра, за да спрат, сочат експертизите.

След сблъсъка малката Моника изхвърчала и паднала на платното за движение, а шкодата на Владимир Панайотов изминала още 14 метра без спирачни следи, качила се на тротоара и спряла след удар в пътен знак.
Полицаят излязъл от колата и опитал да окаже първа помощ на детето. Мъжът държал момичето и му правел изкуствено дишане уста в уста, а малко по-късно го сменили две жени, които станали свидетели на фаталната катастрофа.

Панайотов искал да закара Моника в болница, но се отказал заради тежкото състояние. Била извикана линейка, а служителят на реда се обадил на началника си и го уведомил, че е причинил пътно произшествие и има пострадало дете. Пристигналите на мястото медици отвели 7-годишното момиче, което още имало признаци на живот, в Центъра за спешна медицинска помощ, но при пристигането там вече не дишало.

По делото е установено, че Владимир Панайотов се е движел с превишена скорост и преди катастрофата. Справка от мобилен оператор показала, че в 11 ч телефонът му е бил засечен на територията на село Аврамово, а 40 минути по-късно станало произшествието в Братаница.

Разстоянието между двете точки е приблизително 70 км, а пътят е планински, има завои и преминава през няколко населени места. Изчислено е, че средната скорост на Панайотов била около 109 км/ч.
Назначената съдебно-медицинска експертиза показала, че смъртта на Моника настъпила минути след инцидента. По тялото на детето имало редица увреждания, включително на вътрешни органи. Като причина за смъртта е съчетана травма – гръбначно-мозъчна, гръдна, коремна и опорно-двигателна, довела до прекъсване на гръбнака със засягане на гръбначния мозък, в резултат на които спрели сърдечната дейност и дишането.

Установено е, че ударът настъпил във времето за реакция на водача и задействане на спирачките. Автотехническа експертиза е приела, че не е имало шанс катастрофата да бъде избегната, без Моника да спре на място. Владимир Панайотов е могъл да възприеме наличието на пешеходна пътека, непрекъснатата линия, спрелите коли и пресичащите деца от 73 метра. Според експертите той е трябвало да се съобрази с ограничената видимост и да намали скоростта, за да може да спре, ако има пешеходци.

На 6 април м.г. пред Пазарджишкия окръжен съд, когато бившият полицай признал вината си, той обяснил, че видял братчето на Моника и не очаквал, че зад него ще се появи още едно дете. Спрелите пред пешеходната пътека коли пък решил, че са там заради някой от магазините наоколо.

Владимир Панайотов получил 7-годишна ефективна присъда, редуцирана с 1/3 до 4 г. и 8 месеца. През октомври обаче Апелативният съд в Пловдив намали наказанието с още 20 месеца и отложи изпълнението му за 4 г.

На втората инстанция е решено, че бившият служител на реда не е извършил част от нарушенията на Закона за движението по пътищата (ЗДвП), в които е бил обвинен и признат за виновен. Според магистратите са основателни и оплакванията на Панайотов за несправедливост при първоначално наложеното наказание. На втора инстанция е прието, че пазарджишкият съд правилно е отчел в негова полза чистото му минало, характеристичните му данни, отличията му в МВР, съдействието му в хода на разследването и опита да помогне на Моника.

В негативна насока са приети многото нарушения преди настъпването на произшествието, опасността за живота и здравето на братчето, високата скорост и сблъсъкът с пътен знак.

Апелативният съд е приел, че нарушенията на ЗДвП, които имат значение в случая, са само две, превишаването на скоростта с 23 км/ч е минимално, а обстоятелствата, че катастрофата е станала посред бял ден на оживено място и колата се е блъснала в знак са неотносими към предмета на доказване.

“Единственото обстоятелство, завишаващо отговорността на подсъдимия и правилно отчетено като такова от първата инстанция е създадената опасност за по-големия брат на пострадалата”, пише в решението на магистратите, които променят присъдата в условна.

Според ВКС оправдаването на Панайотов за част от нарушенията, без да бъде изследвана в пълнота конкретната пътна обстановка, е незаконосъобразно. Според върховните съдии в протеста не е посочено как заобикалянето на колона от коли се отнася към описаното недопустимо изпреварване.

По техните думи втората инстанция е разгледала критично мотивите на присъдата, но също е допуснала непрецизност в собствената си дейност. Пловдивските магистрати са приели като смекчаващо обстоятелство обясненията на Панайотов, помогнали за разследването, без да посочат как, като такива не присъстват в досъдебното производство. Не е съобразен и механизмът на деянието, който се характеризира със сериозно нарушаване на правилата за безопасност. На 4 юли делото срещу Владимир Панайотов тръгна в Апелативния съд за втори път. Прокуратурата поиска ефективното му наказание да бъде потвърдено, като според обвинителите 3 години условно би било прекалено лека санкция.

“Изтъкват се причини, че, видите ли, много е бързал, затова е нарушил правилата за движение. Трябвало бързо да стигне за успешна реализация на водена от него оперативна разработка. Реализацията на коя разработка си струва да жертваме живот?”, заяви прокурор Добринка Калчева.

Адвокатът на роднините на Моника Борис Акалиев посочи, че Панайотов нито веднъж не е потърсил семейството, а съжалявал само в съдебната зала. Защитникът на бившия полицай адвокат Кирил Николов поиска от магистратите отново да постановят условна присъда, тъй като случилото се било резултат от погрешна преценка, а не от престъпно безхаберие.

По неговите думи Панайотов вече се превъзпитава заради последствията. Решението трябва да бъде произнесено в едномесечен срок, но може да се забави, защото предстои съдебна ваканция.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ