Ще ни крадат децата! Масова истерия в Пловдив: Над 50 сигнала за тайнствена кола подлудиха МВР

сълко литов

Създава се излишна паника без основание, каза зам.-шефът на полицията в Пловдив комисар Сълко Литов.

Масова психоза налегна ромските махали в над 20 пловдивски села. Всичко тръгва от пост в социалните мрежи, в който е публикувана кола и регистрационния номер, а текстът под снимката гласи, че хората в нея обикалят и търсят деца за крадене. Часове след това се създаде масова истерия, в клипове във фейсбук се вижда как в късните часове на нощта е махалите младежи обикалят с колове, лопати и всякакви други инструменти, за да дебнат за крадци на деца и да си пазят семействата.

Стигна се до ситуация, в която има подадени над 50 сигнала за една нощ, каза на брифинг пред журналисти заместник-директорът на пловдивската полиция комисар Сълко Литов, предава „Марица“.

„От края на миналата седмица, след публикации в социалните мрежи, започна една масова психоза сред ромското население в села с по-компактни ромски маси. Започнаха да се подават сигнали, които не съдържат никаква конкретика.

Приемаме всички такива сигнали, реагираме на момента и се прави проверка. В повечето случаи хората казват, че са чули нещо от техни близки. Споменава се конкретно един лек автомобил, чиято снимка е направена и се разпространява в социалните мрежи. Оказа се, че снимката, направена от неизвестно за момента лице, е на колата на семейство, което в този момент се е прибирало от заведение“, каза комисар Литов. Той подчерта, че са взети всички мерки за сигурност, махалите да наситени с полицейско присъствие.

Най-честият сюжет, който чуват дежурните, приемащи сигнала е, че чули от някого, че някой ще дойде да вземе децата им.
Предстои проверка да установи откъде първоначално идва подвеждащата информация, след което вероятно ще има наказан. Сигнали са подавани за села на територията на общините Карлово, Калояново, Брезово, Марица, Първомай и Асеновград. След подаване на сигнал, патрули обхождат района. Във връзка с масовата психоза униформени са провели беседи с ромското население, каза още комисар Литов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ