Скандал в ефир заради 3 март и 24 май: Страшна драма! Противопоставяме Ботев и Левски на Кирил и Методий

политолог

Моментът за нови промени в Конституцията отдавна е назрял. Съдебната реформа изисква промени по отношение на главния прокурор. Начинът, по който го направиха ПП-ДБ в неделя, ме притеснява, те разводниха главния център. Това заяви пред bTV политологът проф. Мария Пиргова.

По думите ѝ, това Народно събрание няма такава легитимност „при тази избирателка активност и при тази сглобка“, посочи тя.

„Гражданското внимание се насочва към националния празник, там сме противопоставили Ботев и Левски на Кирил и Методий – това е страшна драма за българския народ. Вътрешна драма, която не обслужва бързото действие по конституционната промяна“, каза тя.

Предложенията на ПП-ДБ за промени в Конституцията, сред които идеята 24 май да бъде национален празник вместо 3 март, предизвикаха противоречия и полярни реакции.

Според политолога Любомир Стефанов се получава замъгляване зад датата за националния празник.

„В Конституцията никога не го е писало, а освен това няма драматично противопоставяне. На гражданите не им става ясно съдебната реформа в какво се състои. Спираме донякъде без да кажем крайният резултат. Съвкупният прочит се маскира зад 24 май, да живеем в една европейска, образована, културна страна”, коментира политологът Любомир Стефанов.

По думите на проф. Огнян Минчев датата 24 май е една от малкото възможности, при които хората с различни политически и геополитически възгледи са обединени около ценностите – писменост, култура, традиция.

„Най-добрият национален празник е този, който празнува това, което нацията е дала на другите. 24 май е много ценна дата за национален празник на България и защото българското Възраждане и превръщането му в нация се е случило с усилията на тези, които са се грижели за българската вяра и култура. 3 март ще си остане значим български празник, но не е разумно един национален празник да празнува това, което сме получили в резултат на един международен договор, при подписването на който дори не са присъствали българи“, каза политологът проф. Огнян Минчев.

„Не бива да празнуваме като свой национален празник това, което сме получили като подарък. Ние ще получим това, което ние сме дали на другите“, изтъкна той.

Колежката му проф. Пиргова не се съгласи: „Това, че на нас свободата ни е подарена, аз не съм съгласна изобщо. Опълченците са нашите опълченци. Нашата държава е тази, която опазва нашата култура, която непрекъснато бива нападана и от патриарх Кирил от Русия, и от Македония, и от опити да приемем латиницата“.

„Проф. Минчев е политолог, той трябва като колега да постави на първо място държавата“, отбеляза тя.

Според проф. Мария Пиргова дори националният празник да стане 24 май, значимата дата за българската държавност ще остане 3 март и тя ще се върне.

„Ние ще поставим българската държава във фокуса, но българската, не руската държава, която е подписала договора на 3 март“, отвърна проф. Минчев.

По думите на Любомир Стефанов България трябва да направи нещата за себе си, а не да бъде благодарна зависима или подчинена на някого.

 



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ