Панделиева фучи към БГ туризма: „Всичко започва от тоалетната, защото ти е олекнало“

панделиева

Мнение на журналистката Лияна Панделиева относно развитието на туризма у нас:

„До гуша ми дойде да слушам представители на туризма, които настояват държавата да ги спасява.

Уважаеми Туризъм!

Цялата тази работа с посрещането на гости – свои и чужди – започва от тоалетната. Не от рекламата на летището, не от офертата all inclusive, което само по себе си е невероятна глупост за страна като България, а от мястото, където очите ти светват, щото ти е олекнало и с измити ръце тръгваш по пътя си.

Уважаеми Туризъм,

Докато настояваш държавата да плаща по 35 евро на седалка в самолет само за организирани групи, които да пълнят безмозъчно големи хотелски комплекси и останалите туристи – цаците да ги ядат – не знаете за какво става дума.

Докато келнери в ресторантите реват, че „тоалетната е само за клиенти“, целият туристически бранш пада под сянката на гнева на всички, които пишкат в храстите!

Една от най-големите туристически организации у нас очаква държавата да им осигури персонал, да гарантира заеми на частни фирми в туризма, да разшири крилата на сезона, да доведе още туристи (един вид да ги задължи), да открие нови самолетни линии и да рекламира за поне няколстотин милиона нашия прекрасен продукт. И веднага на преден план като пример излиза сумата, срещу която се рекламира Турция.

Добре. Да видим тази Турция.

Обслужване. Дори да попаднете на кофти място, а ако в следващото заведение/хотел споделите за въпросния кофти опит, ще направят всичко възможно да го заличат, ще ви черпят, ще ви накарат да повярвате, че това е било ужасно изключение.

До този момент Турция е с над 100 туристически слогана, като всеки от тях е с целева насоченост и на първо място се разпространява в социалните мрежи, а целият бизнес следва дадената насока.

Турската държава разчита изключително много на фотографиите на любители, които във всеки момент може да са на подходящото място и да изпратят удивителен и неповторим кадър и той е публикуван с името на автора. Българският туристически бранш не желае да работи с любителите. За сметка на това няма значение колко недоумяваме от напълно лишената от мозък реклама на хотел, на който е изобразена гимнастичка с лента в летящ скок, на която дори главата не се вижда.

Уважаеми български туризъм,

ти самият не знаеш какво да рекламираш и понеже не можеш да осигуриш предвидимо обслужване навсякъде, на първо място твоите родни клиенти ти се подиграват.

– Ти не осигуряваш тоалетни;

– Ти не осигуряваш хигиена;

– Ти не осигуряваш подготовка на работещите в този бранш, та да не слагат цена за бучка лед в питието;

– Ти не караш хората да се чувстват желани.

И ето тук връзката се къса изначално. Това дава правото на всеки, който иска да хейти и да се прави популярен в социалните мрежи да се хване за всеки личен казус.

А в България е красиво, прекрасно е! Само да започнем с културата на личната хигиена, която да е достъпна за всекиго и навсякъде и веднага след това проумеем, че когато се държим мило, това ни прави желани.“



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ