Лавина засипала Силвия в щурма към К2, слизането също било кошмарно: Изкопахме се

силвия аздреева

Силвия Аздреева и колегите й е трябвало да преодолеят огромни изпитания при покоряването на К2.

Първата българка, стъпила на втория най-висок, а и най-опасен връх на планетата, сподели за кошмарните моменти, които е преживяла в Каракорум.

Премеждия
Аздреева и Пасанг Нгима Шерпа изкачиха върха на 28 юли в 12.53 ч. местно време или 10.53 ч. българско.

„Думите са малко, за да опишат какво преживяваш, за да стигнеш до втория по височина и най-смъртоносен връх в света! 23 часа от лагер 3 (7350 м) до върха (8611 м) и обратно в лагер 3! Лошото и променливо време, което изчаквахме седмици, качвахме се няколко пъти и се връщахме неуспешно. Изключително стръмен и техничен, но най-вече опасен – по време на щурма бях свидетел на 5 лавини точно до нас, а едната падна върху нас на качване под Bottleneck! За щастие никой не пострада, успяхме да се изкопаем изпод нея, но ужасът, който ти остава, и мисълта дали да продължиш, или да се върнеш са неописуеми. Човек загина пред очите ми, в единия момент беше жив, а на връщане трябваше да прескочим трупа му на ледения ръб, по който минаваме… Не, на К2 няма кой да те спаси толкова бързо, трябва да чакаш с дни… няма да споменавам с подробности останалите мъртви тела по пътя. Опашка от алпинисти, много от които толкова бавни, че ги изчаквахме с часове, както и мнозината, които се отказаха и се върнаха“, написа Аздреева във Фейсбук.

Трудно
Изключително трудно е било и връщането от върха, става ясно от написаното от 37-годишната петричанка. Аздреева обаче не съжалява, че се е включила в опасната експедиция.

„А връщането обратно? Най-кошмарното тридневно преживяване с ураганни ветрове, нулева видимост, снеговалежи и инциденти. Тази планина не е за всеки, тя не допуска всеки. К2 е с много тежък характер. Да, може би рискувах, но нима всеки ден от нашия живот не е риск? Поне да го живеем запомнящо се! Първото изкачване от българска жена – този връх е за всички българи и най-вече за всички български жени, защото ние също го можем! Благодаря за подкрепата на моето семейство и приятелите, без вас нямаше да се справя“, споделя Силвия.

Преди нея до К2 от страната ни са стигнали само Боян Петров на 31 юли 2014 г. без шерпи и кислород и Стефан Стефанов на 19 юли 2019 г. В опит да стигнат до К2 загинаха Петър Унджиев (2010 г.) и Атанас Скатов (2021 г.).



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ