Край на „леката телесна повреда“ при нарязани и остригани като Дебора, депутати променят НК

payimage-579211

Стандартът за съдебна медицина се променя заради казуса с „леката телесна повреда“, установена от съдебния медик за зверството, извършено върху 18-годишната Дебора от Стара Загора. Това става ясно от проекто дневния ред на парламентарното заседание на здравната комисия, насрочено за идния понеделник в НС. За целта пред депутатите, които прекъсват разписаната си по правилник едномесечна ваканция, за да се съберат в залата основно за поправки на Наказателния кодекс, предложени вчера от управляващото мнозинство, ще изслушват и здравния министър Христо Хинков.

От него ще чакат да чуят какви са предложенията му за промяна на медицинския стандарт, но и как се спазват правилата и процедурите при изготвянето на конкретната съдебномединска експертиза за Дебора, пратила изверга Георги Николаев на свобода у дома първоначално, преди да бъде повдигнато ново обвинение срещу него едва месец след зверството, упражнено над девойката.

Пред народните избраници ще говори и главният координатор на Експертния съвет по медицинската специалност „Съдебна медицина“, както и председателят на Българското дружество по съдебна медицина относно действащите правила и процедури при определянето на вида на телесна повреда при извършването на съдебномедицинска експертиза, предава Лупа.

При така поставения дневен ред, предстоящото още тази седмица в четвъртък заседание на правната комисия по ремонта на Наказателния кодекс, както и насроченото извънредно заседание в понеделник за приемането им в зала поне на първо четене, за депутатите се очертава почти пълна работна седмица посред августовската им почивка.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ