ТЪЖНА ВЕСТ! Почина една от най-уважаваните личности в българския спорт – проф. Васил Фурнаджиев

Васил Фурнаджиев

На 2 август на 87-годишна възраст почина професорът от НСА Васил Фурнаджиев. Той беше дългогодишен преподавател в катедра „Зимни спортове“, доктор на науките и автор на няколко книги и учебници.

Наричат го още Стратега на българските щанги заради работата му с легендарния треньор Иван Абаджиев. Двамата имат няколко книги в съавторство, като първата – „Вдигане на тежести“, е издадена още през 1978 г., а последната – „Съзидание и адаптация на клетъчно и молекулярно ниво“, излиза през 2006 г., а е преиздадена през 2019 г., предава Блиц.

Самостоятелно проф. Фурнаджиев има и много книги, посветени на зимните спортове – „Ски за начинаещи и напреднали“, „Ски спорт“, „Ски-техниката на шампионите. От Зайлер до Томба“ и други.

Той беше много обичан в родния си Велинград и се гордееше, че като дете там са му сложили прякора Мразек заради много известен тогава скиор.

Погребението ще е в петък, 4 август, от 12 ч в старите гробища на кв. „Лъджене“ във Велинград.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ