Асен се хвали: НАП и Митници успяха, заварихме хазната на дефицит! Ето целта за септември

payimage-592660

Проблемите, които бяха свързани с неправилното бюджетиране, вече са решени, имаме адекватен бюджет, който е с 3% дефицит, запазени и надградени социални плащания и без увеличение на данъчната тежест.

Това заяви министърът на финансите Асен Василев по време на пресконференция с премиера и още четирима министри в Министерския съвет по актуални теми.

„Нещо повече – новите ръководства на НАП и Митници за последните 60 дни успяха да съберат около 2 млрд. лв. повече приходи, отколкото държавата направи разходи. Ние заварихме хазната на дефицит от 1.2 млрд. лв., а в момента хазната е на плюс и в излишък от 500 млн. лв. Това показва, че тези средства винаги са били там, въпросът е бил да се съберат данъците“, посочи Василев.

„Ще се отнася до Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) една голяма част от законите вече бяха приети от парламента. Част от законите са приети на първо четене, чакат да бъдат приети на второ четене. Част от законите, които не бяха дори разработени, като Закона за енергетиката, са разработени и качени за обществено обсъждане с идеята да влязат в началото на септември в парламента“, каза той и допълни, че са си поставили за цел до края на септември всички закони, свързани с втория транш по ПВУ да бъдат приети“, увери Василев.

Финансовият министър заяви още, че в ускорени срокове работят и по останалите мерки, които не са законодателни, така че всички да са готови до края на септември.

„Тук става въпрос за мерки, свързани с комисията по енергиен преход и нейният доклад да бъде разработен, както и част от възлаганията, които са забавени, да бъдат направени или разработени съответните поръчки, което би ни позволило, ако до края на септември сме готови с по-голямата част от условията за второ плащане, да го поискаме и получим в рамките на годината“, посочи още Василев.

По думите му работата с парламента е интензивна и изключително важна.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ