ПП-ДБ изригнаха! Обвиниха Радев в непростимото: Цели да всява страх у хората! Призоваваме го да…

пп дб

„Риск за националната сигурност представлява отдаването на стратегически пристанищни обекти на чужди частни компании, заради международни санкции“. Това се казва в позиция на коалицията ПП-ДБ. Тя е приета малко след като президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за прекратяване на концесията на терминал „Росенец“, защото, според него, решението е прибързано.

Политиците припомнят на държавния глава, че България е европейска парламентарна, а не президентска република. Българският интерес е ключовите пристанища да се оперират от държавата, като всеки който иска да ги ползва, следва да заплаща такса, се казва в текста на позицията. Според ПП-ДБ твърденията на президента Радев, че държавата е неспособна да управлява именно пристанище Росенец, граничи с доброволен отказ от суверенитет и уронва доверието в държавните институции.

„На следващо място, като член на ЕС, България е длъжна да прилага мерките срещу режима на Путин, които включват забрана за отдаване под концесия на стратегически национални ресурси на лица, установени в Русия. Припомняме, че именно служебното правителство, назначено от г-н Радев, отказа да се съобрази с тези мерки и без аргументи, тайно и експресно, остави в сила концесията в полза на Лукойл въпреки европейските санкции”, пише в позицията на ПП-ДБ.

От ПП-ДБ категорично отричат да става дума за прибързани действия на 49-ото НС. „Още през януари 2023 г. българският парламент след обстоен публичен дебат гласува законопроект със срок за прекратяване на концесията”, пишат от ПП-ДБ.

„Призоваваме президенството, ПП „Възраждане“ и БСП да не прибягват до поредните опити за създаване на обществено напрежение чрез разпространяване на неверни твърдения за евентуално повишаване на цени и прекъсване на доставките”, се казва в позицията.

„Именно поставянето на пристанище Росенец под държавен контрол би позволило държавата да определя такси според пазарната ситуация и да се грижи за интересите на българските граждани, без да се нарушава нормалното функциониране на рафинерията”, гласи позицията на коалицията.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ