Мая Манолова с призив: Асене, не прави това. Уязвими хора са, цените са исторически

мая манолова

Тук сме, за да призовем финансовия министър. Призоваваме Ви, министър Василев, да обложите сметките на гражданите, които имат да доплащат в изравнителните си сметки с 9% ДДС. Толкова, колкото беше зимата, през отоплителния сезон. Да не ги товарите с 20% ДДС. Компенсирайте си приходите в държавния бюджет по друг начин, не от столичани, не от възрастните хора, не от младите семейства.“ Това заяви лидерът на гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова в поредна акция пред столичната топлофикация.

Тя поясни, че през тази зима хората са плащали исторически най-високата цена за парно и затова беше намалено ДДС-то за потребителите на топлоснабдителни услуги, предава Лупа. През отоплителния сезон сметките за парно бяха с 9% ДДС, но с изравнителните сметки, тези, които имат да доплащат, ще трябва да ги платят с 20% ДДС. Това се случва заради разпореждане на министерство на финансите. В момента топлинните счетоводители са показали изравнителните сметки без ДДС.

Истинската сума с 20% ДДС ще пристигне по домовете на гражданите до 15 август и тогава ще стане ясно колко трябва да плащат потребителите, стана ясно от думите на Манолова. Тя даде пример как ако някой има да доплаща 500лв без ДДС, ще плати не 545 лв с 9% ДДС, а 600лв.

От Изправи се.БГ показаха и конкретна сметка за парно за апартамент от 100кв. м, които са платили 2600лв и според Топлофикация имат да доплащат още 1055лв с 20% ДДС. Ако сметката е с 9% ДДС, те биха спестили 143лв.

Според Петко Петков, който е сред потърпевшите с високите изравнителни сметки за парно, неговото семейство е ощетено с около 150лв, които могат да бъдат използвани за храна, за дрехи за детската градина, за памперси, за играчки, тъй като разходите на младите семейства са огромни.

Лидерът на Изправи се.БГ Мая Манолова уточни, че това не касае само младите семейства, а и пенсионери, уязвими хора, хора с ниски доходи, за които суми от по 100-150лв допълнително са много сериозно натоварване.

Манолова припомни, че миналата година на гражданите бяха върнати суми и тогава сметките за парно бяха коригирани като по предписание на служебния финансов министър, изравнителните сметки за парно бяха коригирани от 20% ДДС на 9% данък. Тогава се спестиха на хората около 3 млн. лв.

Сега, понеже парното е по-скъпо, реално държавата ще прибере допълнителни 5 млн. лв от изтънелите джобове на столичани. Тя уточни, че тук проблемът тръгва от финансовото министерство и то трябва да излезе с решение, че изравнителните сметки следва да се плащат с 9% ДДС, колкото е ставката по време на отоплителния сезон, вместо да се натоварват потребителите с високата 20% ставка.

Мая Манолова припомни, че от гражданската платформа многократно са призовавали народните представители с приемането на бюджета да удължат периода и на преференциална ДДС ставка заради високите цени, от които страдат потребителите.
Освен това от Изправи се.БГ сигнализираха, че фактурите по изравнителните сметки, които ще получат гражданите са абсолютно неразбираеми – защото има два ценови периода, прогнозно и реално потребление, суми, които ще се връщат и суми, които ще се доплащат.

„Всеки гражданин, който ползва парно, ще трябва да си наеме и счетоводител, който да му обясни сметката. Експертите на Изправи се.БГ си играха с нея повече от половин час.“ – възмути се Манолова.

Тя посочи още, че Топлофикация не е изпълнила законовото изискване на 1 юли да обяви какво се е договорила с топлинните счетоводители относно таксите на гражданите за дялово разпределение.

Продължава да е в сила абсурдното разпореждане Топлофикация да се договаря с топлинните счетоводители за цена, която да плащат гражданите. Тоест гражданите не участват в това договаряне, но накрая плащат на топлинните счетоводители толкова, колкото се е разбрала Топлофикация.

Това са средно по 50 лв на домакинство, което само за София означава 20 млн лв. се плащат на Топлинните счетоводители. А Топлофикация би могла да поеме тази услуга и да я предоставя на по-ниска цена за потребителите.

„Имаме опасения, че сега под предлог за инфлация ще повишат драстично цените и за топлинните счетоводители. Ако тя стане по 100лв означава, че столичани ще плащат по 40 млн. лв. на топлинните счетоводители. Затова ще настояваме тази информация да ни бъде предоставена.“ – обобщи бившият омбудсман Мая Манолова.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ