Окончателно! НС прие на първо четене по-сурови наказания в НК при домашно насилие

payimage-596120

Депутатите приеха на първо четене два законопроекта за промени в Наказателния кодекс (НК), с които се въвеждат завишени санкции за домашно насилие.

Първият законопроект е на ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС. Той бе приет с пълно мнозинство от 178 гласа, без „против“ и „въздържал се“.

Проектът на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС предвижда увеличаване размера на наказанието „лишаване от свобода“ за причиняване на средна телесна повреда от шест на осем години. Отменя се възможността за пробация при лека телесна повреда под формата на разстройство на здравето. Заложени са и по-високи глоби за лека телесна повреда под формата на болка и страдание между 500 и 1000 лв, досега санкцията беше от 100 на 300 лв.

Вторият законопроект е на „Възраждане“ и бе приет със 101 гласа „за“, 75 депутати бяха „против“, а двама гласуваха „въздържал се“.

Законопроектът на „Възраждане“ предвижда да се въведе минимален праг на наказанието „лишаване от свобода“ за причиняване на лека телесна повреда от три месеца. Вносителят предлага да не отпада пробацията за причиняване на лека телесна повреда под формата на разстройство на здравето. От „Възраждане“ предлагат в определението за престъпление, извършено „в условията на домашно насилие“, да се предвиди то да е извършено поне веднъж, преди повдигането на обвинението.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ